O čemu su razgovarali Vučić i Hojt Ji: Primedbe i odgovori

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić narednih dana će saopštiti sadržaj odgovora na primedbe koje je izneo zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji

Izvor: B92

Utorak, 24.10.2017.

18:58

O čemu su razgovarali Vučić i Hojt Ji: Primedbe i odgovori
Tanjug, Dragan Kujundžiæ

To je saopšteno posle sastanka Vučića i Jija.

Razgovor je bio veoma otvoren. Američki zvaničnik pohvalio je ekonomske reforme i fiskalnu konsolidaciju, koje je sprovela Vlada Aleksandra Vučića, a koje nastavlja Vlada Ane Brnabić i iskazao optimizam za dalji napredak u regionu u narednom periodu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ji je izrazio zabrinutost zbog percepcije da je Srbija jednom nogom na putu ka Evropskoj uniji, a drugom ka savezu sa Rusijom. On je izrazio i zabrinutost zbog ruskog uticaja u regionu.

Američki diplomata pohvalio je napredak Srbije ka ispunjenju svog strateškog cilja - članstva u Evropskoj uniji, i naglasio da bi dalji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, bili odlučujući na putu Srbije ka članstvu u EU.

Dvojica sagovornika su razgovarali o važnosti nastavka dijaloga, kako je Ji rekao, Srbije i Kosova.

Ji je istakao i važnost unutrašnjeg dijaloga.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o značaju slobode izražavanja, kao i odgovornosti za objektivno izveštavanje, zasnovano na činjenicama. Američki zvaničnik je, takođe, istakao važnost postojanja opozicije u demokratskom društvu.

Ji se zauzeo za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići 1999. godine i slučaja paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine.

Predsednik Vučić je pažljivo saslušao američkog predstavnika i na veoma direktan način odgovorio na njegove primedbe, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Sadržaj odgovora predsednik Vučić saopštiće narednih dana, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: