Novi Sad obeležava Dan oslobođenja, položeni venci

Novi Sad danas obeležava Dan oslobođenja grada kada je pre 73 godine taj grad oslobođen od fašističkog okupatora.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.10.2017.

11:02

Novi Sad obeležava Dan oslobođenja, položeni venci
Tanjug, Jaroslav Pap

Tim povodom predstavnici vlasti položili su vence na Spomen groblju uokviru Gradskog groblja i na Spomenik partizanskom odredu na Čeneju. Vence su položili gradonačelnik tog grada Miloš Vučević, predstavnici Vojske Srbije, predstavnici lokalnog parlamenta, kao i članovi Gradskog odbora SUBNOR-a.

Prvi čovek Novog Sada kazao je da taj grad oslobođenje dočekao kao grad heroj, odnosno kao grad koji je ostao bez 20 hiljada stanovnika za vreme Drugog svetskog rata, istakavši da je sloboda plaćena najskupljom cenom, životima predaka, velikim civilnim žrtvama, ali i velikim žrtvama Narodnog oslobodilačkog pokreta i pripadnika Crvene armije.

"Zbog slobode Novi Sad jeste i biće srednjeevropski razvijeni grad, zbog slobode Novi Sad i jeste evropska prestonica kulture i mladih, sloboda omogućava da Novi Sad ima gotovo identičan broj studenata koliko je imao stanovnika nakon Drugog svetskog rata", naveo je Vučević.

Vučević je istakao da se danas dan sećanja na one koji su tu slobodu omogućili i to je, kako je rekao, nešto što nikada niko neće moći da izbriše ili da stavi pod znak pitanja.

Brigadni general Željko Petrović kazao je da godine prolaze, ali da sećanja na one koji su svoje živote dali za slobodu svakako ne blede. On je ukazao da negovanje tradicije i sećanja na one koji su život dali za slobodu, svakako predstavlja njen sastavni deo.

"Sećanja na one zbog kojih mi imamo priliku da živimo, sećanja na one koji su hrabro izgubili život, koji su se našli na mestu u trenutku koji je zahtevao od njih ono što je svakom čoveku najsvetije - da položi život na oltar otadžbine. U to ime, u znak sećanja na te ljude, uvek ćemo biti tu da im odamo poštu, istakao je brigadni general Petrović.

Predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Grada Novog Sada Milan Vukelić je istakao da je današnji dan, dan sećanja na sve poginule u Drugom svetskom ratu, bez obzira na to da li su bili žrtve fašističkog terora ili borci i želimo, dodao je, da to sećanje traje vežno.

Predstavnici gradske vlasti, Vojske Srbije i svi koji se na neki načina sećaju žrtava Drugog svetskog rata, upisali su se u Knjigu žalosti na Gradskom groblju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: