Kurc i Štrahe za stolom – moguća koalicija?

Narodna partija Austrije Sebastijana Kurca i Slobodarska partija Hajnc-Kristijana Štrahea su bliske po mnogim pitanjima, što su pokazali prvi razgovori.

Izvor: Tanjug

Subota, 21.10.2017.

21:02

Kurc i Štrahe za stolom – moguća koalicija?
Thinkstock

Pobednik na parlamentarnim izborima Kurc započeo je juče razgovore najpre sa najmanjim parlamentarnim strankama, a danas se sastao sa Štraheom.

On je, posle izbora najavio da će voditi razgovore sa svim partijama zastupljenim u parlamentu, te da će tek posle njih odlučiti s kim će u koalicione pregovore.

Međutim sve ukazuje na to, kao što se i pretpostavljalo na osnovu izbornih rezultata i podudaranju stavova, da će koalicione pregovore voditi OVP upravo sa FPO.

Posle razgovora su Štrahe i Kurc imali samo reči hvale jedan o drugom.

Istakli su, u izjavi novinarima, da su imali "veoma pozitivne i dobre razgovore", a Štrahe je izrazio uverenje da će biti pozvan na koalicione pregovore.

"Štrahe zastupa stranku koja je na izborima, takođe, značajno ojačala", podsetio je Kurc nakon sat vremena razgovora sa liderom FPO u sedištu narodnjaka.

Preneo je da je bilo manje govora o prošlosti i predizbornoj kampanji, već više o budućnosti.

"Konkretno je bilo reči da li postoje mogućnosti za saradnju", ukazao je Kurc dodajući da je razgovarano o sadržajima, i da ima osećaj da kod FPO postoji volja za promenama.

On nije želeo da odgovori na pitanje da li je FPO partner kojeg želi u budućoj vladi, te je ukazao da ima još pred sobom sutrašnji razgovor sa liderom Socijaldemokratske partije (SPO) Kristijanom Kernom.

Kurc je kazao da će, nakon ovih razgovora biti neophodni, dodatni pojedini dalji susreti ili telefonski razgovori pre nego što predsedniku države bude preneo stanje i objasnio dalje delovanje u pravcu sastavljanja vlade.

Štrahe je, posle razgovora, kazao da postoje slični, ali i suprotni stavovi između dve stranke, ako i crvena linija na obe strane.

Konkretne zahteve, kako je kazao, još nije preneo Kurcu, dodajući da to ne bi bilo u redu u ovom trenutku.

On je podvukao da je FPO spremna da ozbiljno pregovora o budućoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: