Raspad ID, Al-Kaida na dobitku?

U septembru je tokom nekoliko noći oko 10.000 muškaraca, žena i dece napustilo područja pod kontrolom Islamske države.

Izvor: Beta/AP

Sreda, 18.10.2017.

16:42

Raspad ID, Al-Kaida na dobitku?
Foto: Gettyimages

Rizikovali su da će ih gađati vladine snage, prelazili preko ravnice da bi stigli do provincije koju kontroliše grupa povezana sa Al-Kaidom.

Za brojne džihadiste koji su se kretali sa civilima, dolazak u sirijsku provinciju Idlib je bio nalik povratku kući, prilika da se rat nastavi zajedno sa ekstremističkom grupom s kojom Islamska država deli veliki deo ideologije, ali koja je mnogo profitirala od posrtanja samozvanog kalifata.

Dok su se sirijska vojska uz podršku Rusije i koalicija koju predvode SAD fokusirale na proterivanje Islamske države (ID) sa istoka Sirije, Oslobodilački komitet Levanta, pobunjenička koalicija povezana sa Al-Kaidom, učvrstila je svoju kontrolu nad Idlibom i možda pokuša da se vrati strategiji Osame bin Ladena i napadne zapad.

Sirijski aktivisti koji imaju kontakte u Idlibu kažu da su članovi te koalicije garantovali za one borce ID koje su poznavali pre razlaza dve grupe pre četiri godine i dozvolili im da im se pridruže. Ostali su poslati u zatvor. Islamska država je izgubila gotovo sve teritorije koje je držala u Siriji i Iraku. Desetine hiljada njenih boraca je ubijeno u borbi, ali se ne zna koliko ih je dezertiralo. A dok se organizacija raspada, javile su se i teološke podele pa tako jedna od frakcija za neuspehe okrivljuje lidera Abu Bakra al-Bagdadija.

"Al-Kaida će borce ID prihvatiti raširenih ruku jer je reč o iskusnim borcima koji su dosta prošli", rekao je Favaz Gerges, profesor i autor knjige "ISIS: A History".

I Islamska država i Oslobodilački komitet Levanta su nastali iz iračkog ogranka Al-Kaide, koji je nastao posle američke invazije na Irak 2003, ali su se 2013. razišli po pitanjima ideologije i vođstva i međusobno se borili širom severne Sirije. Ranije ovog meseca je Islamska država ponovo napala Komitet, što je protumačeno kao osveta posle dezertiranja boraca.

Dok je Islamska država u velikim delovima Sirije i Iraka stvorila pseudodržavu i 2014. proglasila islamski kalifat, ekstremisti iz Al-Kaide su stupili u savez sa drugim sirijskim pobunjeničkim grupama i ostvarili podršku u narodu zahvaljujući pružanju pomoći i drugih usluga civilima. Oni su ostali usredsređeni na rat protiv sirijske vojske, iako su usput uništili i nekoliko manjih pobunjeničkih frakcija koje su imale podršku SAD.

Iako su prošle godine formalno prekinuli sve veze sa Al-Kaidom i više puta menjali ime, ta grupa se i dalje smatra lojalnim ogrankom mreže koja je izvela napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. Bret Mekgurk, izaslanik SAD u međunarodnoj koaliciji protiv ID, rekao je da je Idlib najveće utočište Al-Kaide od dana boravka Osame bin Ladena u Avganistanu.

Dva iračka obaveštajna oficira su za Asošiejted pres rekla da je Bin Ladenov naslednik Ajman al-Zavahiri poslao izaslanika u Siriju da bi ubedio borce ID da dezertiraju i priključe se njegovoj grupi. Oni su naveli da bi to mogao biti povod za poruku Abu Bakra al-Bagdadija od 28. septembra u kojoj svojim borcima naređuje da se "ne povlače, ne beže, ne pregovaraju i ne predaju". Iako Al-Kaida može ponovo preuzeti plašt globalnog džihada, takođe se može naći u sve većoj opasnosti u svom uporištu na severu Sirije, jer se snage koje su se borile protiv ID polako preusmeravaju na potencijalnu novu metu.

"Medeni mesec Al-Kaide, u kom je Islamska država na sebe privukla najveći deo antiterorističkog fokusa dok su ogranci Al-Kaide jačali, bliži se kraju. Sada se čini da Zavahiri želi da konsoliduje terorističku mrežu i vrati grupu u status koji je nekada imala, kao prethodnica globalnog pokreta", navodi se u analizi konsultantske kuće Sufan. Ta Zavahirijeva ambicija bi mogla organizaciju vratiti na nišan međunarodne koalicije.

Turska je prošle nedelje pokrenula ograničenu vojnu operaciju u Idlibu sa ciljem uspostavljanja "sigurne zone", jedne od nekoliko područja ustanovljenih širom Sirije u skladu sa dogovorom Turske, Irana i Rusije. Turski vojnici se još nisu sukobili sa Al-Kaidom, ali bi do toga moglo doći ako ona bude viđena kao regionalna ili međunarodna pretnja.

U međuvremenu, snage sirijskog predsednika Bašara el-Asada, posle brojnih pobeda nad Islamskom državom na istoku zemlje, mogle bi da se upute ka Idlibu, najvećem preostalom pobunjeničkom uporištu. Rusija, koja od 2015. sprovodi vazdušnu kampanju podrške Asadu, ranije ovog meseca je bombardovala skup Al-Kaide u Idlibu i tvrdila da je ubila nekoliko njenih komandanata.

Koalicija pod vođstvom SAD je prethodnih godina nekoliko puta gađala ekstremiste Al-Kaide. Cilj je bio ometanje tajne ćelije zvane grupa Horasan, koja planira napade u inostranstvu. Ove godine je u američkom udaru ubijen drugi čovek u hijerarhiji Al-Kaide, nekadašnji Bin Ladenov pomoćnik Abu al-Keir al-Masri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: