"Bićemo moćni i niko ne treba da se plaši toga"

Kineski lider Si Đinping rekao je da će se socijalistička ideologija na kineski način, koja je ostvarila kineski preporod, do 2020. izgraditi imućno društvo.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

15:45

Getty Images

On je istakao i da će do sredine ovog veka aktuelni sistem stvoriti moćnu, modernu socijalističku zemlju, i poslao poruku da Kina nastavlja otvaranja prema svetu i da razvoj Kine ne predstavlja pretnju ni za jednu zemlju.

U glavnom gradu Kine danas je, naime, počeo “istorijski“ 19. kongres Komunističke partije, a otvorio ga je ocenom o prethodnih pet godina i planovima za naredne decenije lider kineskih komunista i predsednik države govorom koji su kineskih medija najavili kao odlučujući za dalji put kojim će ta zemlja ići.

U tročasovnom govoru pred 2.287 delegata iz svih krajeva Kine, koji su izabrani među 89 miliona članova Partije Si Đinping je istakao da će Kina, na osnovu socijalističke modernizacije koja se planira u periodu od 2020 do 2035, do sredine veka postati moćna, demokratska, civilizovana, harmonična, lepa i moderna socijalistička zemlja.

Ponovio je da izgradnja “Pojasa i puta svile" ostaje prioritet, da treba jačati kreativnu i otvorenu saradnju, povećavati trgovinu, sprovoditi politiku olakšavanja trgovine i investicija, povećati pristup tržištu, otvoriti uslužnu industriju prema svetu, kao i zaštititi prava i interese stranih investitora.

“Ma u kojoj se fazi razvoja nalazi, Kina nikada neće biti hegemon", naveo je Si i dodao da Kina poštuje pravo svih naroda da odaberu svoj lični put razvoja, da se pridržava međunarodnog prava i pravde i da se suprotstavlja akcijama u kojima neko nameće svoju volju drugima ili se meša u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

U prepunoj dvorani Doma naroda, Si je delegatima, ali i svetskoj javnosti uputio poruku da se Kina protivi praksi da jači vrše nasilje nad slabijima, ali se isto tako neće odreći ni svojih legitimnih prava i interesa.

“Niko ne bi trebalo da očekuje da će Kina pristati da pređe preko bilo čega što je u suprotnosti sa njenim interesima“, poručio je i dodao da princip “jedne Kine" predstavlja političku osnovu matičnog dela Kine i Tajvana.

“Kina mora da ojača rešenost i sposobnost da pobedi separatističke aktivnosti, u bilo kojoj formi, za nezavisnost Tajvana", kazao je Si.

On je najavio i da će do 2020. godine biti ostvarena modernizacija kineske vojske vojske, čija će borbena moć tako biti znatno povećana i prilagodiće se svetskom vojnom razvoju i potrebama zaštite državne bezbednosti.

“Kineska vojska svestrano unaprediti upotrebu moderne vojne teorije, vojne organizacije, vojnih kadrova, opreme i naoružanja, kako bi do 2035. ostvarila modernizaciju, a do sredine ovog veka izgradila vojsku prve klase", kazao je Si.

Najavio je i da će kineska eko-sredina biti temeljno poboljšana do 2035. godine, da će povečhati napori u uspostavljanju zakona koji promovišu zelenu proizvodnju i potrošnju i izgradnju privrednog sistema sa smanjenim emitovanjen ugljen-dioksida. Istovremeno, Kina će aktivno učestovati u globalnom upravljanju životnom sredinom i ispuniti međunarodno dogovorene obaveze smanjenja emisije, najavio je on.

Si Đinping, o čijem će se današnjem izveštaju izjasniti delegati, apostrofirao je je danas da je “kineska socijalistička demokratija baza kineskog političkog sistema", i istakao da će Kina pojačati kontrolu zakona. Najavio je i formiranje grupu CK KP Kine za svestrani nadzor zakona, pojačan nadzor nad sprovođenjem Ustava NR Kine i proširinje reformi organa i političkog sistema.

Delegati će tokom zasedanja, koje traje do 24. oktobra, razmotriti amandmane na ustav KPK i izbor novih članova CK KP Kine.

Kongres prati veliki broj domaćih i nekoliko stotina stranih novinara koji zasedanje prate sa galerije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: