Taktika "kineskog zmaja" - govori tiho i...

Si Đinping je u svom prvom mandatu na čelu Kine uspeo da uradi ono što je bio san njegovih prethodnika – da svoju zemlju učini šampionom globalizacije.

Izvor: Spasoje Veselinoviæ

Sreda, 18.10.2017.

11:55

Taktika
Getty Images

Kongres Komunističke partije Kine, koji će trajati narednih sedam dana, imaće za cilj da lideru omogući legitimitet za novu petogodišnju vlast, donese nova lica u vrh partije, ali i potvrdi posvećenost političke elite nastavku procesa “Jedan proces – jedan put”.

Nekadašnji ambasador Srbije u Kini Slobodan Unković rekao je u razgovoru za B92.net da će Kina ostati verna svojoj ideologiji koja u svom centru ima nastavak ekonomskog razvoja, održavanje mira, ali i potvrdu da “socijalizam kineskih boja” ima budućnost.

“Kinezi grade taj sistem za svoje potrebe i nemaju ideološke predrasude za saradnju sa drugima, sve tretiraju na isti način i žele prijateljske odnose. Kina želi da se otvori prema svim zemljama sveta, to je osnova programa koji je promovisao Đinping i obuhvata veliki broj zemalja. Srbija se tu nalazi u grupi zemalja istočne i centralne Evrope, gde Kina ima interes da ulaže, naročito u saobraćajnu infrastrukturu kako bi se omogućilo bolje kretanje roba u oba pravca”, navodi Unković.

Na 19. kongresu od osnivanja partije će učestvovati 2.287 delegata, od kojih se očekuje da učestvuju u debati koja bi kao rezulat trebalo da donese završni dokument i izveštaj o zaključcima, ali i pet novih imena članova Komiteta, pošto sadašnji moraju u penziju.

“Ne bih rekao da je ovo istorijski trenutak, iako je svaki kongres Komunističke partije Kine istorijski. Ključno otvaranje Kine prema svetu dogodilo se 1978. godine, pod vođstvom Denga Sjaopinga, kada je i konstituisana politika “Jedna zemlja, dva sistema”. Tada je prihvaćena tržišna privreda, priključeni su Hongkong i Makao i verujem da je to osnova i za pripajanje Tajvana”, kaže Unković.
Slobodan Unkoviæ (screenshot)
Važnije od politike kao takve, naš sagovornik ističe da je snazi Kine najviše doprinelo konstantno ulaganje u nauku, obrazovanje, ali očuvanje tradicije i kulturne baštine.

“Oni žele da sačuvaju svoju autentičnost, primaju i nove stvari, ali one koje ne ugrožavaju osnove ideologije koju kreira Komunistička partija. Zvanični Peking promoviše principe slanja svojih mladih talenata na najpoznatije univerzitete u svetu, na studije svih nivoa i kao najznačajnije ulaganje označavaju ulaganje u mlade, koje potom uspevaju da vrate u zemlju time što im omogućavaju veoma povoljne uslove za to”, dodaje Unković.

Uglavnom zapadni mediji su mnogo pažnje posvetili činjenici da još nije poznato ko bi mogao da zameni Đinpinga posle novog, po pravilima, poslednjeg mandata. Uvreženi princip da se naslednik odredi na kongresu koji se održava između dva petogodišnja ciklusa verovatno neće biti poštovan na ovom 19. kongresu.

Postoje i teorije koje navode da je kineski lider spreman da se povuče sa protokolarne predsedničke funkcije, ali da ostane generalni sekretar partije i šef vojne komisije, praktično vrhovne vojne strukture u zemlji i posle drugog mandata.

“Nema potrebe da Si dobije veće nadležnosti, on je prevashodno generalni sekretar Komunističke partije, pa vrhovni komandant, a tek onda predsednik Kine. Oni su tu vrlo jasni, generalni sekretari moraju da budu visokoobrazovane ličnosti, kojima je jedan od glavnih zadataka i nemilosrdna borba protiv korupcije i kriminala, naročito u svojim redovima”, dodao je Unković.
Getty Images
Najveća misterija koja bi trebalo da bude otkrivena već prvih dana kongresa je da li će Vang Kišan, Đinpingova desna ruka i prvi čovek u sistemu koji traži i otkriva malverzacije, ostati na tom položaju, s obzirom na to da ima 69 godina i, po pravilima, morao bi u penziju.

Moguće prekrajanje političkog sistema je takođe stavljeno kineskom lideru kao teret, ali Unković ističe da je Kina zemlja sa većom demokratijom od mnogih koje tvrde da su takve – gradeći “demokratiju za svoje potrebe”.

“Pored Komunističke partije postoji i osam partija koje imaju mogućnost da deluju, ne postoji samo parlament, veoma je značajna Stalna konstitutivna konferencija koja me dosta podseća na nekadašnji Socijalistički savet radnog naroda u Jugoslaviji. Pre sednice parlamenta, jedne godišnje koja se održava uglavnom u martu i bavi se analizom i planiranjem fiskalnih godina, održava se sednica konferencije kojoj prisustvuju i politički činioci koji nisu članovi Partije, daju svoja mišljenja i diskutuju o temama. To telo nije samo dekor, a politički sistem Kine se prilagođava vremenu u kom postoji. Kada ih pitanju gde im je demokratija, oni odgovaraju da su uspostavili demokratiju za svoje potrebe i da Stalna konstitutivna konferencija nije samo dekor, već živo telo koje ima uticaj. Sve to ima sekundarnu ulogu, mene najviše fascinira njihov odnos prema nauci, obrazovanju i kulturi. Zemlja koja ne vodi računa o ta tri stuba razvoja ne može da računa ni na uspeh u ekonomiji, a bez toga nema mira i političke stabilnosti”, istakao je Unković.
Getty Images
Kineske vlasti nisu najglasnije na svetu, iako upravljaju drugom najmoćnijom ekonomijom i vojnom silom, a sve zarad, kako kaže naš sagovornik, poštovanja filozofije “mirno i tiho”.

“Kina je ozbiljan igrač u svetu, tu nema nikakve dileme… Recimo 2000. godine je i Italija bila ispred Kine na rang listi po BDP. Danas je Kina druga na svetu, iza SAD... Čim si moćan ekonomski, vojno, naučno, onda možeš da koristiš devizu “Tiha voda breg roni”. Oni svoju snagu ne žele da ispolje na agresivan način, ali su dosledni i angažovani na održavanju mira u svetu. Insistiraju i na poštovanju teritorijanog integriteta i suvereniteta, ne mešanju se u politiku drugih zemalja, a očekuju i da se drugi ponašaju tako. To je razlog zašto daju podršku Srbiji po pitanju Kosova i Metohije. Njima nije interes ni da se događa ono što se događa u Severnoj Koreji, ali je pitanje koliko mogu da utiču. Oni prihvataju sve rezolucije Saveta bezbednosti i vrlo retko ulažu veto, samo kada su bili ugroženi njihovi interesi”, navodi Unković.

Prema njegovim rečima, ne tako davno je Kina morala da uvozi 50 milijardi dolara investicija, a danas ima i višak kapitala koji plasira kroz, kako ističe, veoma povoljne kredite.

“Oni žele da oplode svoj kapital kroz davanje kredita sa niskim kamatama. Znate, najskuplji kapital je zamrznuti kapital. Pored toga oni izvoze svoje znanje i proizvode u svet i to je dobra politika. Primer grupe 16+1 dovoljno govori o tome i ako neko postavlja pitanje da li je dobro da Srbija razvija odnose sa Kinom, odnosno da je to možda usporavanje puta ka EU – to sve jednostavno nije tačno. Zemlje EU žele saradnju sa Kino mi veoma je dobro što je EU shvatila stanje stvari i nije uvela embargo Srbiji na izvoz čelika, posle ulaska Hestila u Železaru Smederevo. Bez dileme, put ka Evropskoj uniji i saradanja sa Kinom su komplementarni i nisu ni u kakvoj suprotnosti”, zaključio je Unković u razgovoru za B92.net.

Na ishod 19. Kongresa Komunističke partije Kine ćemo sačekati još sedam dana, ali je sasvim sigurno da velikih promena neće biti – zvanični Peking je odlučan u nameri da odbrani titulu šampiona globalizacije, koju mu je dodelio Zapad, a lider Si Đinping ima jasnu želju da svoje ime smesti uz oca nacije Maa Cetunga, bez obzira na “šumove” koji dolaze spolja i turbuletnu situaciju u svetu.

Spasoje Veselinović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: