Iranski general poginuo u Siriji

General iranske Revolucionarne garde je poginuo u Siriji, gde je komandovao borcima koji su došli iz Irana, izvestila je iranska državna televizija.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 17.10.2017.

19:13

Iranski general poginuo u Siriji
Ilustracija: GettyImages

"Brigadni general Abdolah Hosravi, veteran iračko-iranskog rata, poginuo je u subotu", navodi se na sajtu televizije, bez navođenja mesta i okolnosti pod kojima je Hosravi stradao.

Prema novinskoj agenciji šiitske paravojne formacije Basidž, koja se nalazi pod kontrolom iranskog vrhovnog vođe Alija Hamneija, Hosravi je "pao kao mučenik (...) sa još dvojicom branilaca svetih mesta".

Agencija Fars, bliska iranskim konzervativcima, navela je da je Hosravi komandovao bataljonom "Fatehina", što je persijska reč za pobednike, jedinicom iranskih dobrovoljaca u Iraku i Siriji.

Prema informacijama državne televizije, ubijeni general će biti sahranjen u četvrtak u svom rodnom gradu, zajedno sa avganistanskim borcem koji je takođe stradao u Siriji.

Iran je umešan u rat u Siriji na strani predsednika Bašara el-Asada, a protiv pobunjenika i džihadista.

Prema Teheranu, Iran je u Siriju poslao "vojne savetnike", profesionalne vojnike koji ne učestvuju u borbama, i dobrovoljačke jedinice koje je regrutovala i formirala Revolucionarna garda, elitna iranska vojna jedinica.

Iran retko objavljuje podatke o svojim gubicima u Siriji. U martu je nacionalna organizacija veterana saopštila da je u Siriji i Iraku do sada poginulo 2.100 iranskih boraca, ali u taj broj nisu ubrojani šiitski dobrovoljci iz Avganistana i Pakistana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: