Iračke snage preuzele Kirkuk, pod kontrlom i nafta

Iračke snage preuzele su kontrolu nad skoro celom provincijom Kirkuka od kurdskih boraca, javila je danas agencija Frans pres. Pod konrolom i nafta.

Izvor: Beta

Utorak, 17.10.2017.

08:04

Iračke snage preuzele Kirkuk, pod kontrlom i nafta
Ilustracija, Getty images

Iračke snage su kasno sinoć ušle u vojnu bazu i vojni aerodrom i zauzele skoro sve objekte.

U sklopu akcije preuzeta su i dva najveća naftna polja. "Jedinice savezne policije preuzele su naftna polja Bej Hasan i Havana", severno od Kirkuka, glavnog grada istoimene provincije, navele su vlasti.

Kurdski borci su sinoć bez borbe napustili to područje. Iračke snage su navele da su preuzele kontrolu nad gradom Sindžar gde žive jazidi, pripadnici stare kurdske sekte, koji su bili na meti napada džihadista koji ih smatraju jereticima.

Agencija Frans pres javila je da su snage Bagdada preuzele kontrolu nad skoro celom provincijom Kirkuka od kurdskih boraca.

Istovremeno, stižu vesti i da je hiljade kurdskih civila počelo dase vraća u Kirkuk. Oni se vraćaju kolima, glavnim putem, iako su kurdske snage, poznate kao pešmerga, napravile zemljanu blokadu duž puta, ali puštaju građane da se vrate, navodi Asošiejted pres.

Kurdske snage pešmerga zauzele su Kirkuk u leto 2014. godine, i od tada je Kirkuk, u kojem živi oko milion Arapa, Kurda, Turkmena i hrišćana, bio sporna oblast, pošto su Kurdi do juče imali kontrolu nad njim, iako se on nalazi van autonomnog iračkog Kurdistana.

Arapi i Turkmeni Kirkuka slavil su sinoć promenu vlasti u gradu, dok su hiljade Kurda napustile grad u strahu od vlasti Iraka i šiitskih snaga, i uputile se ka Irbilu, glavnom gradu obližnjeg iračkog Kurdistana.

Kurdi i iračka vlada su u dugotrajnom sporu i oko deljenja prihoda s naftnih polja u blizini Kirkuka, koja su u jučerašnjim akcijama zauzele iračke snage.

Centralna iračka vlada dugo je zahtevala povlačenje pešmerge iz Kirkuka, a tenzije su eskalirale posle referenduma o nezavisnosti iračkog Kurdistana, održanog 25. septembra, na kojem se za nezavisnost tog regiona od Iraka izjasnilo više od 92 odsto izašlih birača.

Kurdske snage Pešmerga zauzele su Kirkuk u leto 2014, kada su ekstremisti Islamske države zauzeli veliki deo teritorije Iraka, a iračke snage bile razbijene.

Kirkuk, u kojem živi oko milion Arapa, Kurda, Turkmena i hrišćana, sporna je oblast, pošto se nalazi izvan autonomnog kurdskog regiona na severu Iraka, takozvanog iračkog Kurdistana, ali ga Kurdi kontrolišu, a i Bagdad polaže pravo na njega.

Kurdi i iračka vlada su u dugotrajnom sporu oko deljenja prihoda s naftnih polja u blizini Kirkuka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: