Plenković odbacuje tvrdnje Todorića: Nije politički progon

Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je tvrdnje osnivača Agrokora Ivice Todorića da se u slučaju posrnulog koncerna radi o političkom progonu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.10.2017.

16:09

Plenković odbacuje tvrdnje Todorića: Nije politički progon
screenshot

Povodom hapšenja vezanih uz poslovanja Agrokora u vreme Ivice Todorića, Plenković je rekao da kao predsednik Vlade neće komentarisati policijske i pravosudne procese.

On je, međutim, rekao da se Vlada u poslednjih deset meseci, od kada se saznalo za probleme u Arokoru, ponašala odgovorno i da i dalje stoji iza Leks Agrokora koji je omogućio vanrednu upravu u tom koncernu.

Plenković je ponovo negativno odgovorio na pitanje novinara je li došlo vreme da se ministar finansija Zdravko Martić, koji je na tu funkciju došao sa mesta izvršnog direktora u Agrokoru, povuče.

Policijska akcija u slučaju Agrokor počela je jutros nešto pre šest časova ulaskom policije u Kulmerove dvore, rezidenciji porodice Todorić.

Na meti istrage su osobe koje su bile na čelu Agrokora pre nego što je posrnuli koncern preuzela vanredna uprava.

Dosad je uhapšeno više osoba, bivših rukovodilaca u Agrokoru. Navodno se oko 300 policijskih istražitelja nalazi na 60-tak lokacija.

Uprava Agrokora je do dolaska vanrednog vladinog poverenika Ante Ramljaka imala sedmoro članova, a na vrhu je bio Ivica Todorić kao predsednik, a njegov stariji sin Ante bio je njegov zamenik. Ostali članova uprave Agrokora imali su unutar kompanije titulu izvršnih potpredsednika.

Prema dostupnim informacijama, članovi porodice Todorić, koji su obuhvaćeni istragom, nalaze se u inostranstvu.

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić poručio je jutros putem svog bloga da će biti dostupan hrvatskim pravnim institucijama i ocenio da se protiv njega vodi politički proces.

Advokat njegovog sina Ante Todorića potvrdio je za N1 da se njegov klijent nalazi u Londonu i da je još pre više od mesec dana ođavio prebivalište u Hrvatskoj. Advokat tvrdi da stariji sin Ivice Todorića nije u bekstvu i da će, kada dobije poziv, biti dostupan hrvatskom pravosuđu.

Vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak podneo je prošle sedmice krivične prijave protiv odgovornih u posrnulom koncernu zbog toga što su tokom revizije finansijskog izveštaja uočene računovodstvene nepravilnosti.

Revidirani finansijski izveštaj za Agrokor Grupu i Agrokor d.d. pokazao je da se prethodnih godina prikazivana dobit, a da je kompanija bila milijarde u gubitku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: