Amerika opet vežba blizu Kima. Hoće li biti odgovora?

SAD i Južna Koreja izvešće velike pomorske vojne vežbe sledeće nedelje, saopštila je danas američka mornarica.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.10.2017.

12:55

Amerika opet vežba blizu Kima. Hoće li biti odgovora?
Ilustracija, Thinkstock

Kako navodi AFP, te vežbe će biti najnovija demonstracija sile kao odgovor na raketne i nuklearne testove Severne Koreje.

Tenzije zbog programa naoružanja Severne Koreje porasle su u poslednjim mesecima, nakon što je Pjongjang izveo svoj šesti i najsnažniji nuklearni test kao odgovor na veliki set sankcija SAD.

Od tada su, navodi se, SAD pojačale vojne vežbe sa Južnom Korejom i Japanom, njenim najbližim saradnicima u tom regionu.

Kako se navodi u saopštenju američke sedme flote, ratni brod i nosač aviona "Ronald Regan" i dva američka razarača učestvovaće u vežbi zajedno sa brodovima južnokorejske mornarice.

Vežba, koja će biti održana od 16. do 26. oktobra u Japanskom i Žutom moru, promovisaće "komunikaciju, interoperabilnost i partnerstvo", dodaje se u saopštenju.

Ovaj potez će, kako ocenjuje agencija, najverovatnije izazvati negodovanje Pjongjanga koji je već upozorio na posledice bilo kakvih udruženih vežbi.

"Ukoliko američki imperijalisti i južnokorejske marionete podstaknu nuklearni rat agresijom protiv nas, to će samo ubrzati njihovu propast", saopštila je državna agencija Severne Koreje KCNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: