"Manjine da budu lojalne državi, maticu da ne zaborave"

Predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović izjavio da odnosi između Srbije i Crne Gore idu uzlaznom putanjom i da u poslednjoj deceniji nikad nisu bili bolji.

Izvor: Beta

Petak, 13.10.2017.

10:46

Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Brajović je govoreći o položaju crnogorske manjine u Srbiji i srpske Crnoj Gori, za Radio televiziju Srbije rekao da bi voleo da Crnogorci u Srbiji budu lojalni Srbiji, ali da ne zaborave maticu.

"Isto mislim i za gradjane Srbije u Crnoj Gori. Tu priču o lošem položaju mislim da plasiraju oni koji nacionalno izjašnjavanje žele da koriste za lagodno političko pozicioniranje u sistemu i ne doprinose dobrim odnosima dve države", rekao je predsednik crnogorskog parlamenta.

Komentarišući pripremu Deklaracije o zaštiti srpskoj jezika i identiteta Srba u regionu, a na pitanje da li misli da su identitet i srpski jezik ugroženi u Crnoj Gori, Brajović je rekao da u Ustavu Crne Gore i zakonima postoji definisana zaštita prava na jezik.

"Mislim da Crna Gora treba da bude afirmativan primer za te slučajeve. Kada ste pomenuli deklaraciju, moram da kažem da i deklaracije i memorandumi, kako imam iskustvo iz naše bliže prosslosti, ukazuju da treba biti oprezan sa njima", rekao je Brajović.

On je dodao da su slučajevi poput afera "Državni udar" kompleksni, da ne spadaju u domen zakonodavne vlasti, ali da ne misli da opterećuju odnose dve zemlje.

Na pitanje da li misli da će se Milo Đukanović kandidovati za predsednika Crne Gore, Brajović je rekao da će to biti samo Đukanovićeva odluka, ali da ako Đukanović odluči da se kandiduje, veruje da će biti predsednik Crne Gore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: