Mizoginija državnog sekretara, ostavka Ljiljane Smajlović

Izbor državnog sekretara zaduženog za informisanje u ministarstvu kulture i informisanja podigao je mnogo prašine zbog mizoginih stavova koje je izneo na TV.

Izvor: B92

Petak, 13.10.2017.

10:58

Mizoginija državnog sekretara, ostavka Ljiljane Smajlović
Foto: RTV Pink / Screenshot

Nakon što je objavljeno da je urednik "Ilustrovane politike" Aleksandar Gajović postavljen na funkciju, pojavio se snimak njegovog prošlogodišnjeg gostovanja na televiziji "Pink" u kome je pred predsedničke izbore u Srbiji rekao da "ne vidi da bi na čelu države trebalo da bude žena".

"Retko je bilo, čini mi se, žena koje su bile uspešne u politici. Čini mi se da je retka, ne zato što su slabiji pol, naprotiv - mislim da su žene mnogo racionalnije i imaju jedan racionalniji pogled na svakodnevicu. Ali jednostavno mi se čini da je muškarac onaj koji treba da vodi kuću", zaključio je Gajović.

Gajović je ocenio i da "ne bi bilo dobro" da Hilari Klinton pobedi u SAD na tada predstojećim američkim izborima.

Zbog izbora Gajovića, bivša predsednica UNS i nekadašnja urednica "Politike" podnela je ostavku na svoje mesto u radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu radne verzije Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine.

"Bila mi je čast da budem izabrana, ali nakon što je Vlada Srbije za državnog sekretara u Ministarstvu kulture imenovala čoveka koji javno propagira neuke šovinističke predrasude prema ženama, prisiljena sam da podnesem ostavku na članstvo u toj radnoj grupi", navela je Ljiljana Smajlović.

Kako je navela, ona deli mišljenje kolega i koleginica "koji se javljaju UNS-u da protestuju što Vlada Ane Brnabić ovakvim postupcima omalovažava ne samo novinarke, već i celu profesiju".

"Položaj medija i novinara u Srbiji je ionako degradiran i veoma je loša ideja da se na važna mesta u Ministarstvu kulture i informisanja postavljaju ljudi koji na televiziji sa javnom frekvencijom izjavljuju da žene ne treba birati za predsednice i da 'muškarac mora da vodi kuću' jer se žene 'nisu dokazale' na važnim državnim poslovima. To je ruganje zadatku radne grupe kom sam lično pristupila sa osećanjem najveće društvene odgovornosti i molim vas da moju odluku shvatite kao moj lični protest", navela je bivša predsednica UNS.

Podsetimo, Vladu Srbije vodi žena Ana Brnabić, a potpredsednica vlade je Zorana Mihajlović, koja i vodi telo za rodnu ravnopravnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: