Zemanu prete zbog Krima: "Proglasićemo ga nesposobnim"

Senat Parlamenta Češke se kategorično ogradio od nedavne izjave češkog predsednika Miloša Zemana da je ruska aneksija Krima svršen čin.

Izvor: Beta

Četvrtak, 12.10.2017.

21:45

Zemanu prete zbog Krima:
Foto: GettyImages

Senator Jirži Dinstbir zapretio je da ako Zeman nastavi da blati ugled Češke, parlamentu neće preostati drugo, do da šefa države proglasi neposobnim da obavlja funkciju.

"Tim izjavama predsednik Zeman daje legitimitet agresiji na Ukrajinu koja je u suprotnosti sa međunarodnim pravom", usvojili su danas rezoluciju senatori češkog parlamenta i zatražili od predsednika da poštuje spoljnu politiku Češke koju određuje i za koju je odgovorna češka vlada.

Zeman je u utorak na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu prvo zatražio ukidanje sankcija protiv Rusije jer od njih nema nikakve koristi a zatim u debati rekao da je ruska aneksija Krima svršen cin, citirao izjavu bivšeg nemačkog predsednika Joahima Gauka, koju, međutim, niko sada ne može da ;nađe, da bi pokušaj da se Krim vrati Ukrajini izazvao evropski rat i predložio zato ;da Rusija isplati Ukrajini kompenzacije za izgubljeno poluostrvo.

"Njegove izjave da je aneksija Krima svršen čin s našim istorijskim iskustvom nije moguće prihvatiti. Smatram da je savet da Ukrajina iscenjka pare nemoralan. Nije samo to istupanje u pitanju, ima još živopisnih, recimo reči na račun snimatelja Češke televizije. Ako ovako nastavi neće nam preostati drugo nego mogućnosti iz člana 66 Ustava Češke", kazao je senator vladajuće Češke socijaldemokratske stranke Jirži Dinstbir mlađi.

Taj član Ustava predviđa da parlament može da konstatuje da predsednik zemlje nije u stanju da obavlja svoju funkciju i može da mu je oduzme i privremeno je preda premijeru, dok predsednik države može da se žali na tu odluku Ustavnom sudu.

Zeman je svojim predlogom da Rusija makar isplati kompenzacije, bilo novčane, bilo u nafti ili gasu Ukrajini, kad je ionako Krim izgubila dirnuo u osinje gnezdo i u Češkoj i u Ukrajini, gde je ukrajinski premijer Volodimir Hrojsman osporio Zemanovo mentalno zdravlje.

"Znate, zdrav čovek to nikada neće reći. Psihički teško bolestan možda", izjavio ;je ukrajinski premijer za jednu od lokalnih televizija, javljaju danas češki mediji.

Prethodno je jedan od poslanika ukrajinskog parlamenta zapitao Zemana da li bi pristao na kompenzaciju od Hitlera za parčanje Čehoslovačke i anketirane Sudete a ;Zemanovu izjavu pripisao preteranom uživanju u alkoholnim pićima.

"Vulgarni napadi nekih ukrajinskih političara na predsednika su sve krici iz pećine ;neandrtalaca kojima nema mesta u modernoj Evropi", kazao je danas Zemanov portparol Jirži Ovčaček.

Rusija je Zemanovu izjavu pozdravila, ali samo onaj deo u kojem je označio ankesiju Krima za svršen čin, dok su ruski zvaničnici odbili kategorično da bi Ukrajini trebalo isplatiti odštetu za izgubljeno poluostrvo, jer se ono, kako su naglasili otcepilo na osnovu volje naroda.

Kritika je stigla i iz redova pristalica Zemana, pošto su neki komentatori upitali predsednika, kad već govori o svršenom činu zašto je zaboravio Srbiju kojoj bi ;po toj logici Kosovo trebalo da isplati odštetu za izgubljenu pokrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: