Šta ako Zapadni Balkan nikad ne postane deo EU?

Reformski procesi u Srbiji koji se događaju kao deo pristupanja EU važniji su od samog članstva, kazao je Tanjugu Miloš Đinđić iz Centra za evropske studije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.10.2017.

17:08

Šta ako Zapadni Balkan nikad ne postane deo EU?
Foto: GettyImages

Đinđić je govorio u okviru programa Beogradskog bezbednosnog foruma na temu šta ako Zapadni Balkan nikad ne postane deo EU.

"Postoje različiti scenariji u kojima Srbija nikada neće postati članica EU. Recimo politika proširenja neće više funkcionisati, jer se EU pretvorila u neku drugu vrstu organizacije u odnosu na ovo što je danas. Sa druge strane, moguće je i da EU prestane da postoji", kazao je Đinđić.

On je, međutim, naglasio da nijedna reforma koja se sprovodi u nekoj državi koja je u procesu evrointergracija ne može da šteti građanima te zemlje.

"Takav stav treba da imaju odgovorni političari koji ulažu različite resurse u evrointegracije, poput ljudi, novca, vremena...", kazao je Đinđić.

Za njega nema dileme da članstvo u EU ne treba nijednoj državi samo radi članstva.

"Nekim zemljama se dogodilo da se probude jutro posle prijema u EU sa teškom glavoboljom. Nadam se da se to neće dogoditi Srbiji. Ako pametno pristupimo evrointegracijama, onda fokus naše administracije treba da bude na fondovima kako bi ekonomski stabilizovali državu", kazao je Đinđić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: