SAD se povlače iz Uneska

SAD donele su odluku da se povuku iz Uneska zbog "antiizraelskih stavova" tela, javlja AFP. Zvaničnici Uneska izrazili su žaljenje zbog ove odluke.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

15:15

SAD se povlače iz Uneska
Foto: Tanjug/AP Photo (Francois Mori)

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, o odluci SAD obaveštena je generalna direktorka Uneska Irina Bokova.

“Odluka nije lako doneta i izražava zabrinutost SAD zbog stanja u ovoj organizaciji, potrebe za temeljnom reformom i konstantnog antiizraelskog odnosa te organizacije“, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi AP, odluka je donesena zbog tenzija oko Palestine, tačnije zbog rezolucije koju je doneo Unesko, a koju Vašington vidi kao antiizraelsku.

Amerika će iz svetske organizacije za zaštitu istorijske i kulturne baštine istupiti 31. decembra, a ostaviće svoju misiju u svojstvu stalnog posmatrača kako bi

Kako je poručeno iz ovog tela Ujedinjene nacije, odluka SAD je "primljena sa žaljenjem".

"Ovaj potez vidimo kao gubitak za multikulturalnost i celu porodicu Ujedinjenih nacija", navela je Irina Bokova.

SAD su prestale da finansiraju telo čiji su osnivači još 2011. godine, nakon prijema Palestine u organizaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: