Srpski tužioci i policajci na obuci u Italiji

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i komadanat Finansijske policije Italije Đorđo Toski potpisali danas Memorandum o saradnji.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.10.2017.

14:30

Srpski tužioci i policajci na obuci u Italiji
Tanjug, arhiva

Po tom memorandumu sprskih tužioci i policajaci imaće specijalnu obuku u Italiji za krivična dela iz oblasti poreskog i finansijskog kriminala.

Kuburović i Toski su tom prilikom istakli značaj međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije imajući u vidu da u današnjem vremenu kriminal više ne poznaje granice.

Toski je napomenuo da Italija već niz godina sarađuje sa Srbijom na polju sveopšte borbe protiv kriminala, i izrazio nadu da će ovaj vid saradnje biti još jedan korak podrške Srbiji na njenom evropskom putu.

Ministarka pravde Srbije je ukazala da će ovaj sporazum omogućiti obuku i specijalizaciju tužilaca i policije u borbi protiv krivičnih dela sa koruptivnim elementima koja će svoj puni zamah uzeti početkom rada posebnih odeljenja četiri viša tužilaštva, u skladu sa novim Zakonom o organizaciji nadležnosti državnih organa za suzbijanje organizovanog krimila od 1. marta 2017. godine.

"Nadam se da će ovaj sporazum ojačati naše tužioce i policiju i da ćemo imati obostrsnu korist u borbi protiv korupcije", navela je Kuburović.

Današnji memorandum je potpisan u okviru sporazuma koja su dvaministarstva saradnje potpisala još 2013. godine.

Prema sporazumu po pet nosilaca javnotužilacke funkcije, odnosno policijskih službenika biće, po godini obuke, upućeni na kurseve napredne obuke u Školu poreske policije u italijanskom gradu Lido di Ostija, u kome se nalazi sedište Medjunarodne akademije za poreska krivična dela Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

Tužioci i policijaci, koje će odredi Republički javni tužilac u Srbiji odnosno Ministarstvo unutrašnjih poslova, pohađaće obuku u skladu sa obrazovnim planom koji se priprema svake godine u cilju ostvarivanja potreba pripadnika italijanske Finansijske policije.

Oni će nakon završetka napredne obuke u Italiji stečena znanja primenjivati u punom obimu radi postizanja ciljeva propisanih "Strategijom istraga finansijskog kriminala za 2015-2016. godinu" Republike Srbije.

Troškove napredne obuke, podeliće domaćin i resorna ministarstva Srbije. Ovaj vid saradnje ima za cilj da se što efikasnije predupredi i spreci korupcija, krijumčarenje i međunarodna utaja poreza, kao i promovisanje najboljih praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: