Studija: Veštačka inteligencija pretnja za novinarstvo

Veštačka inteligencija već je ušla u svet novinarstva a daljim razvojem bi mogla da postane "egzistencijalna pretnja" za novinare, pokazuje studija.

Izvor: Beta/AFP

Subota, 07.10.2017.

22:33

Studija: Veštačka inteligencija pretnja za novinarstvo
Ilustracija: Thinkstock

Američki institut "Fjučer tudej" (Future Today) je u studiji naveo da postoje organizacije koje već koriste veštačku inteligenciju za pisanje članaka na osnovu podataka kao što su sportski rezultati ili finansijske vesti.

U studiji se navodi da će razvoj veštačke inteligencije omogućiti da bez direktne intervencije novinara budu napisani novinski članci na osnovu određenih podataka.

Prema navodima instituta, do 2023. godine polovina interakcije između ljudi i kompjutera će biti putem glasa tako što će novinar "diktirati" mašini podatke koje će kasnije računar uobličiti u tekst.

U studiji se dodaje da bi na taj način novinari bili isključeni iz direktnog procesa "proizvodnje" tekstova što bi daljim razvojem tehnologije moglo da dovede do "egzistencijalne pretnje" za budućnost novinarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: