Šutanovac: Rezultati vlade Ane Brnabić poražavajući

Predsednik DS Dragan Šutanovac ocenio je da je vlada premijerke Ana Brnabić ostvarila "poražavujuće" rezultate u prvih 100 dana rada.

Izvor: B92

Subota, 07.10.2017.

13:20

Šutanovac: Rezultati vlade Ane Brnabić poražavajući
Foto: Tanjug

Šutanovac je na konferenciji za novinare povodom prvih 100 dana rada nove Vlade Srbije ocenio da zemlja "nastavlja sa propadanjem" i da "po svim statistikama zaostaje čak i za zemljama u regionu". 

"Rast BDP-a je 1,3 odsto što je znatno niže od projektovanog ali i od rasta koje imaju zemlje u regionu. Projektovani rasta BDP od 2,5 odsto neće se ostvariti, biće dobro ako do kraja godine ostvarimo rast od dva odsto što je izuzetno loše s obzirom da zemlje regiona imaju rast od preko tri pa čak i četiri odsto", naveo je Šutanovac.

Po njegovim rečima, Srbija je od 2012. godine povećala zaduženje u odnosu na javni dug na nivo od devet milijardi evra a po osnovu pozajmljenog novca država ne ostvaruje "čak ni prihod" da vrati kamate.

"Zato vlada kreće u novo zahvatanje u odnosu na građane pa je od 1. oktobra povećana cena struje što će imati domino efekat na ostale cene. Poražavajući je podatak da prosečan račun u Srbiji iznosi četiri evra što govori o nivou bede i nemaštine", kazao je lider DS.

Šutanovac je ocenio i da se Vlada Srbije "propisno obrukala" na međunarodnom planu, posebno vodeći kako je rekao, "diplomatske ratove sa Hrvatskom i Slovenijom".

"Prvi put se desilo i da predsednica Vlade Srbije nakon davanja intervjua 'Blumbergu' mora da nosi ambasadoru Rusije transkript tog razgovora ne bi li opravdala svoje stavove, što dezavuiše državu i što je potpuno neprimereno bez obzira o kom ambasadoru i kojoj zemlji se radi", naveo je Šutanovac.

On je kazao i da se ne zna sa kojim planom su kosovski Srbi ušli u Vladu Kosova na čelu sa Ramušom Haradinajem.

"Jedino imamo informaciju da će Srbi imati nekoliko ministara, državnih službenika ali ne znamo zbog čega smo ušli u tu vladu", kazao je predsednik DS.

Po njegovim rečima, prvih 100 dana rada vlade obeležila su i brojne afere, prvenstveno sa stanom ministra odbrane Aleksandra Vulina, kao i kontinuirani pritisak na nezavisne medije u Srbiji koji je kulminirao gašenjem Vranjskih novina.

"Premijerka Ana Brnabić se propisno obrukala u nekoliko navrata kada je rekla da vlada bira ministre, da vlada usvaja zakone, pokazala je da nije dorasla poslu koji obavlja", naveo je Šutanovac.

Upitan da li bi Saša Janković osvojio toliki procenat glasova na predsedničkim izborima da nije imao podršku DS, Šutanovac je ocenio da "niko u Srbiji ne bi ostvario dobar rezultat da nema podršku DS" jer ta stranka kako je rekao, ima program i sistem vrednosti koji zastupa već 27 godina.

Šutanovac je građanima čestitao Svetski dan dostojanstvenog rada, navodeći da Srbija nije zemlja u kojoj radnici ostvaruju svoja prava i u kojoj imaju uslove za dostojanstven rad.

"Podjednako su ugroženi oni koji nemaju mogućnost da se zaposle kao i oni koji rade i žive od zarada koje nisu dostojantvene i primerene radniku 21. veka. Najviše nas muči rodna ravnopravnost, očekivali smo promene kada dobijemo premijerku, da će žene imati iste mogućnosti zapošljavanja kao muškarci, iste plate za isti posao a one i dalje moraju da odgovaraju da li planiraju proširenje porodice", dodao je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: