BOA: Rijeka i Istra bi mogle da se otcepe od Hrvatske

Britanska odluka da napusti Evropsku uniju jedan je od najznačajnijih političkih događaja u proteklih nekoliko decenija.

Izvor: SEEbiz

Subota, 07.10.2017.

11:29

BOA: Rijeka i Istra bi mogle da se otcepe od Hrvatske
Foto: GettyImages

Dok je to "razvod" između države i Unije,  širom Evrope postoje pokreti koji bi mogli podeliti nacije, piše “Biznis insajder”.

Britanci se pritom pozivaju na studiju i kartu koju je kreirala "Banka Amerike" (BOA), a na kojoj se, između ostalih evropskih pokrajina poput Katalonije, Korzike i Škotske, kao jedno od područja koje bi se moglo otcepiti od matične zemlje nalaze Istra i Rijeka.

Na temelju kojih tačno podataka su autori zaključili da bi se Rijeka i Istra mogle otcepiti nije poznato, pogotovo kada je Rijeka u pitanju.

Uprkos svojoj posebnosti unutar Hrvatske ili pak istorijskim okolnostima koje su ovu regiju često selile iz države u državu, pravi separatistički pokret u Rijeci ne postoji.

Pozivi na decentralizaciju su česti i glasni i iz Rijeke i iz Istre, ali daleko je to od Katalonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: