"Dve godine za novu fazu dijaloga Beograda i Prištine"

Poslanik opozicione Alternative u kosovskoj skupštini Iljir Deda izjavio je da će treća faza dijaloga između Prištine i Beograda trajati dve godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

13:12

Getty images

On je istakao i da u tom roku treba da bude postignut pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine, prenela je RTK 2.

"Treća faza dijaloga trajaće dve godine, jer 2019. počinje da se polanira novi budzet EU koja je dala signale Srbiji i Crnoj Gori da će oni 2025. godine moći da se učlane,” rekao je Deda na okruglom stolu "Dijalog Kosovo - Srbija u regionu Mitrovice".

Prema njegovim rečima, nakon postizanja pravno obavezujućeg sporazuma do 2025. godine EU će posmatrati implementaciju sporazuma.

Ded je na na okruglom stolu u organizaciji Kosovskog demokratski institut (KDI) u saradnji sa Centrom za zastupanje demokratske kulture (ACDC) govorio i o dva scenarija treće faze briselskog dijaloga.

"Dobar scenario je taj u kojem ćemo videti da postoji politički konsenzus u Prištini, da je koncept odgovorne većine počeo da se primenjuje svakodnevno, da posle sporazuma nema više antagonizma sa Srbijom, da sa tim sporazumom Kosovo postaje punopravan član međunarodne zajednice, da sporazum postaje pravo obavezujući tako što će garantovati da će SB usvojiti ga i time razvlastiti postojeću Rezoluciju 1244”, rekao je Deda.

Po njegovoj oceni negativni scenario treće faze dijaloga Beograda i Prištine bio bi onaj po kojem bi Kosovo ušlo u treću fazu bez političkog konsenzusa.

"To bi bilo politički podeljeno Kosovo, u takvim uslovima sporazum sa Srbijom ne verujem da bi stavio tačku na buduće antagonizme. Takva politička Priština neće moći da izdejstvuje da Kosovo postane punopravni član međunarodne zajednice”, naglasio je Deda.

Direktor ACDC Dušan Radaković rekao je da misli da građani na severu Kosova do sada nisu imali pozitivne promene proistekle iz briselskog dijaloga.

“Znamo da je za sve nas koji živimo na severu Kosova, pitanje ZSO jedno od gorućih i svi očekujemo da će pitanje Zajednice početi vrlo brzo da se rešava”, rekao je Radaković i podsetio da su među nerešenim pitanjima i pitanja nestalih, carina, pravosuđe.

Univerzitetski profesor Nedžmedin Spahiu izjavio je da je tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu potrošeno mnogo novca i energije a da su rezultati na terenu mali.

Mitrovica je srž kosovsko - srpskih problema i to je pitanje koje treba rešiti da bi se rešavala i ostala pitanja, poručio je Spahiu.

On je dodao da je na terenu malo implementirano od sporazuma postignutih tokom dijaloga srpskih i kosovskih vlasti u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: