Priština bez zahteva za članstvo u Unesku: "Pragmatično"

Prištinske vlasti saopštile su da su odustale od zahteva za prijem Kosova u članstvo Uneska.

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.10.2017.

20:02

Priština bez zahteva za članstvo u Unesku:
Foto: Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini navelo je da je "pragmatično odlaganje" zahteva Kosova za članstvo u Interpolu i Unesku zasnovano na punoj i bliskoj saradnji sa SAD i drugim zemljama Kvinte.

“Ministarstvo spoljnih poslova ocenjuje da ove akcije doprinose učvršćenju međunarodnog položaja Kosova, daljem unapređenju odnosa sa partnerskim i savezničkim zemljama, osiguravanju bezbednosti i unapređenju mira u regionu", navodi se u saopštenju za medije objavljenom na sajtu kosovskog ministarstva.

S druge strane, u saopštenju o procesu podnošenja zahteva Kosova za prijem u međunarodne organizacije navedeno je da proces sticanja članstva Kosova u regionalnim, kontinentalnim i globalnim organizacijama, odnosno UN i agencijama vezanim za UN, ostaje prioritetni cilj Prištine.

"Kosovo se do sada pridružilo više od 60 regionalnih, kontinentalnih i globalnih organizacija i svaka akcija podnošenja zahteva, procedura ili proces sticanja članstva, preduzima se u punoj i bliskoj koordinaciji sa strateškim i istorijskim saveznicima Kosova, odnosno Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom", kaže se u saopštenju.

Ističe se da je Kosovo u savezništvu sa Zapadom i da je to savezništvo "večno i nepovratno".

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova naglašava da sa Vladom deluje na koordinisan i odgovoran način, štiteći "nacionalni interes" Kosova.

"Bilo kakva druga tvrdnja u cilju stvaranja negativne slike u javnosti je nerazumna i neprofesionalna", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: