Šabić podneo krivične zbog podataka o Zoranu Živkoviću

Poverenik Rodoljub Šabić podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih u MUP i Ministarstvu odbrane zbog podataka o poslaniku Zoranu Živkoviću.

Izvor: B92

Subota, 30.09.2017.

22:29

Šabić podneo krivične zbog podataka o Zoranu Živkoviću
Foto: Tanjug

"Poverenik je utvrdio činjenično stanje i sačinio krivičnu prijavu protiv NN službenih lica iz Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) zbog krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka", navodi Insajder.

Taj sajt prenosi da je "poverenik ovu krivičnu prijavu prosledio Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu 1. septembra".

Na pitanje da li su u postupku nadzora dva ministarstva kancelariji poverenika dostavila traženu dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem, Poverenik navodi da je traženo izjašnjenje sa pratećom dokumentacijom Ministarstvo odbrane dostavilo u roku od 20-tak dana, dok MUP još nije.

"Izjašnjenje i dokumentacija koju je Poverenik zahtevao od MUP-a odnosi se samo na jedan podatak o ličnosti Živkovića, odnosno na činjenicu posedovanja dozvole za vatreno oružje i pristup tom podatku od strane službenih lica", navodi se u odgovoru Insajderu.

Sredinom juna šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je u Skupštini Srbije čitao zvanične dokumente vojnog odseka u Nišu o razlozima zbog kojih Živković nije služio vojni rok i podatke iz MUP-a o tome zašto je Živkoviću dozvoljeno da nosi pištolj.

Nakon toga je Poverenik naredio pokretanje postupka nadzora u Ministarstvu odbrane i MUP, odnosno nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti zbog toga što su u skupštinskoj debati korišćeni podaci o ličnosti nekih poslanika iz službene dokumentacije iz tih ministarstava.

Tada je saopšteno i da je sada već bivši ministar odbrane Zoran Đorđević formirao komisiju koja treba da utvrdi da li je bilo neovlašćenog dostavljanja i zloupotrebe podataka iz vojne evidencije Živkovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: