Bez napretka u razgovorima o povratku Srba u Podujevo

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2004.

13:39

Default images

Predstavnici Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju razgovarali su u sredu u Podujevu s predstavnicima UNMIK i albanskim političkim predstavnicima podujevske opštine o mogućnostima za povratak izbeglih Srba u tu kosovsku opštinu. Kako za B92 javlja dopisnik Ljiljana Danilović, na jednom od ranijih sastanaka UNMIK i predstavnika Koordinacionog centra postignut je dogovor o izgradnji 57 kuća za povratnike, ali je taj projekat stopiran. Kako je rekao predstavnik Koordinacionog centra za opštinu Podujevo Ivica Marković, na sastanku nije postignut napredak. ''Ne mogu da kažem da je napredak postignut jer treba obezbediti mnoge preduslove, pre svega slobodu kretanja, a zatim i osloboditi uzurpirane stanove Srba i izgraditi srušene kuće”, rekao je Marković.

Izbegli Srbi kažu da bi se rado vratili kućama u Podujevo. Izražavajući nepoverenje prema Albancima, oni kažu da bi se vratili pod uslovom da se vrate i Vojska i policija.

Na teritoriji opštine Podujevo živelo je oko 2.000 Srba, a sada ih je tridesetak, a  pripadnici KFOR ih danonoćno obezbeđuju. U protekle četiri godine u opštini Podujevo nije zabeležen nijedan slučaj povratka Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: