"Kosovo ima dovoljno glasova za Unesko? Velika laž"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u Njujorku da je tvrdnja da Kosovo ima dovoljan broj glasova za članstvo u Unesku "velika laž".

Izvor: Beta

Četvrtak, 21.09.2017.

19:59

Foto: Tanjug

"Velika je laž tvrdnja Pacolija da Kosovo ima dovoljan broj glasova za članstvo u Unesku. Na svim sastancima koje smo ovde imali predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić i ja, razgovarano je na tu temu", izjavio je Dačić u Njujorku, gde boravi zbog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pacoli je ranije izjavio prištinskoj televiziji KTV da je sa malo rada i mnogo susreta u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, uspeo da obezbedi Kosovu glasove za učlanjenje u Unesko.

Dačić je naveo da će Pacoli i predsednik Kosova Hašim Tači "izgubiti u Unesku i sledeći put kada se budu kandidovali kao što su izgubili i pre dve godine" na Generalnoj konferenciji Uneska u Parizu.

"Veliki broj naših prijatelja ne samo da nije promenio poziciju u suprotnom smeru, nego su mnoge zemlje promenile poziciju u pozitivnom smeru po Srbiju. To znači da će one zemlje koje su bile uzdržane (na glasanju 2015. godine) sada glasati protiv prijema Kosova u Unesko", kazao je Dačić.

Na Generalnoj konferenciji Uneska, na kojoj je za pozitivnu odluku potrebna dvotrećinska većina, u novembru 2015. godine glasale su 142 države članice, dok je 29 država bilo uzdržano. Za prijem Kosova glasale su 92 države, a 50 ih je bilo protiv, pa su Kosovu nedostajala tri glasa za prijem.

Dačić je dodao da bi Kosovo, ako želi da se o njegovom članstvu u Unesku odlučuje ove godine, moralo da se kandiduje do sredine oktobra, kada će biti održan Izvršni savet Uneska. Generalna konferencija Uneska je u novembru, a sledeća je za dve godine.

"Za sada nema nagoveštaja da će se prijaviti, mislim da postoji strah da će izgubiti. Ja im ne preporučujem da se kandiduju", rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: