Tramp žestoko u UN: Delovi sveta idu dođavola / VIDEO

Američki predsednik Donald Tramp rekao na zasedanju Generalne skupštine UN da želi harmoniju i prijateljstvo, ali i istakao da neki delovi sveta idu dođavola.

Izvor: B92

Utorak, 19.09.2017.

16:18

Tramp žestoko u UN: Delovi sveta idu dođavola / VIDEO
Foto: Tanjug/AP

On je dodao i da ne želi sukobe, kao i da je Amerika vođena ishodima i rezultatima, a ne ideologijom.

Dodao je i da će uvek Ameriku stavljati na prvo mesto, a potom je i žestoko kritikovao režime u Severnoj Koreji i Iranu.

“Neki delovi sveta idu dođavola. Ako Amerika bude ugrožena, nećemo imati drugog izbora nego da potpuno uništimo Severnu Koreju. Kim Džong-un je raketaš u samoubilačkoj misiji. Sada je vreme da svi zajedno radimo da izolujemo Kima sve dok on ne prestane sa neprijateljskim ponašanjem. Suverene države moraju da budu osnova svetskog poretka. Moramo da odbacimo pretnje suverenitetu, od Ukrajine do Južnog kineskog mora. Očekujem da sve države poštuju interese svog naroda, kao i prava drugih suverenih država“, rekao je Tramp.

Prema njegovim rečima: “Otpadnički režimi su pretnja svetu“.

“Oni pomažu raširenim terorističkim mrežama. To su Severna Koreja i Iran. Protivnicima SAD poručuje da će američka vojska postati jača nego ikada u istoriji“, naveo je Tramp.

Povodom Irana, Tramp je rekao da se radi o "ekonomski praznoj otpadničkoj državi čiji je jedini izvozni proizvod nasilje". Nuklearni sporazum sa Iranom Tramp je nazvao "sramnim" i dodao da svetski lideri ne mogu da se drže tog sporazuma ako on omogućava nastavak iranskog nuklearnog programa.

Vlasti u Teheranu, koje je nazvao "ubilačkim režimom" i "korumpiranom diktaturom", pozvao je da prestanu da "podržavaju teroriste" i "destabilizuju Bliski istok".

U skladu sa stavom "prvo Amerika", predsednik SAD je naveo da će njegova zemlja "zauvek biti prijatelj sveta i posebno saveznika", ali da su Amerikanci primarna obaveza.

"Svi odgovorni lideri imaju obavezu da služe svojim građanima. Više ne možemo biti iskorišćavani ili ulaziti u jednostrane sporazume gde SAD ne dobijaju ništa zauzvrat", rekao je Tramp.

On je naveo da "Amerika nikome ne nameće svoj način života", ali da je njemu Amerika na prvom mestu, "kao što bi i drugim političarima trebalo da budu njihove zemlje".

Tramp je krizu u Venecueli nazvao "neprihvatljivom" i izjavio da SAD "ne mogu samo da stoje po strani i gledaju". Venecuelansku vladu je nazvao "socijalističkom diktaturom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: