Hrvati "rešili" problem tri prsta kralja Zvonimira FOTO

Korisnici društvenih mreža primetili su nešto neobično na tabli koja se nalazi na ulazu u Knin.

Izvor: RTS

Četvrtak, 14.09.2017.

17:41

Hrvati
screenshot

Na njoj je predstavljen kralj Zvonimir sa natpisom "Kraljevski grad Knin - dobrodošli".

Međutim, prikaz kralja Zvonimira se razlikuje od originala po tome što su na njegovoj desnoj šaci doslikana dva prsta.

Inače, u Kninu se redovno održava manifestacija "Zvonimirovi dani", tokom koje se posetioci upoznaju sa baštinom tog grada, a dva prsta koja se vide na tabli, mali i domali prst, nisu ispružena na originalnom prikazu.

Organizatori navode da ceo događaj vraća Knin u atmosferu iz doba kralja Zvonimira, tačnije u kraj 11. veka, a u tom gradu otkriven je i spomenik kralju Zvonimiru 2009. godine, rad šibenskog akademskog vajara Aleksandra Ale Guberine, prenosi RTS.

I ranije su mediji pisali o spornoj tabli u Kninu na kojoj su kralju Zvonimiru docrtana dva prsta.

"Izgleda da se nekome nije svidelo da Zvonimir dočekuje posetioce Knina sa ispružena tri prsta, što je kao srpski pozdrav od 1990. godine često koristio predsednik SPO Vuk Drašković, a potom je i šire prihvaćeno, naročito među srpskim borcima u ratovima od 1991. godine do 1999. godine", prenose mediji.

Dmitar Zvonimir je bio ban, vojvoda i kralj Hrvatske. Prvi put se javlja u izvorima kao vladar severne Hrvatske, tj. Slavonskog Banata. Da bi ojačao svoj položaj i učvrstio dobre odnose sa Arpadovićima, Zvonimir sklapa veridbu sa Jelenom, ćerkom ugarskog kralja Bele Prvog.

Umro je 1089. godine, a pitanje na koji način je njegov život okončan jedno je od kontroverznijih u hrvatskoj istoriji. Jedni smatraju da je Zvonimir umro prirodnom smrću, a drugi da je ubijen. Teorija o nasilnoj smrti zasniva se na priči u kojoj su Hrvati ubili svoga kralja na Kosovu Polju kod Knina 20. aprila 1089. protiveći se njegovom pozivu da, po papinom nalogu, krenu u krstaški rat. Taj podatak je u 14. veku uvršćen u hrvatsku redakciju Letopisa popa Dukljanina, kao i u neka kasnija dela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: