Pripadnici ROSU celu noć hapsili i pretresali, zašto?

Pripadnici ROSU pretresli sinoć prostorije privremenog organa opštine Peć i privele Moma Dašića, sekretara Crvenog krsta iz sistema Crvenog krsta Srbije.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.09.2017.

07:59

Pripadnici ROSU celu noć hapsili i pretresali, zašto?
Thinkstock

Prethodno privedena još dva sekretara, u Gračanici i Dragašu.

Kako je javio RTS, Momo Dašić je odveden na saslušanje, a predsednik opštine Peć Miloš Dimitrijevic je pozvan da se danas javi na informativni razgovor u policiji. Policija je ranije privela i sekretare republickog Crvenog krsta u Gračanici i Dragašu, Svetu Živića i Zećira Zurapija.

Živić je takođe zadržan na saslušanju, dok je Zurapi, iz sela Rapča kod Dragaša, pušten.

Policija je u Gračanici i Dragašu oduzela pečate Crvenog krsta i zaplenila dokumenta o socijalno ugroženim porodicama, u kućama privedenih.

Pripadnici Rosu su tokom večeri bili i u prostorijama koordinatora Crvenog krsta za Kosovo i Metohiju u severnom delu Kosovske Mitrovice. Takođe su upali i u zgradu opštine Obilić, u selu Plemetina, odakle iznose dokumentaciju. U ovoj akciji nema priveđenih.

Sekretar Pokrajinskog Crvenog krsta kaže da je razlog pretresa popis stanovništva koji se vrši radi izrade socijalne karte, na osnovu koje se utvrđuje kome treba humanitarna pomoć.

"Izrada socijalne karte za sve ljude, jer se posle toga rade kriterijumi kome treba humanitarna pomoc, kome ne ide... Mi to svake godine obnavljamo, ali nam je potrebna sada izrada socijalne karte zbog ogromnih promena u toku godine", kaže Dragiša Murganić.

Iz kosovske policije nema objašnjenja sinoćne akcije u više srpskih sredina na Kosovu. Albanski mediji prenose da je u opsežnoj policijskoj operaciji nekoliko ljudi uhapšeno, navodno zbog špijunaže.

Anonimni izvori iz kosovske policije, kako prenosi Kosovo pres, navode da je u ovoj akciji pronađen materijal koji ukazuje na ilegalno prikupljanje ličnih podataka na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: