Pupovac se nada hitnom sastanku sa srpskim državnim vrhom

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac izjavio je da se nada hitnom razgovoru sa srpskim državnim vrhom.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.09.2017.

23:37

Pupovac se nada hitnom sastanku sa srpskim državnim vrhom

Kako je naveo, na tom sastanku bi se razmatrali poslednji incidenti i odnos prema Srbima u Hrvatskoj, nakon ponovog paljenja srpskog nedeljnika Novosti u centru Zagreba.

Pupovac je izrazio očekivanje da bi do razgovora moglo da dođe nakon povratka predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Njujorka, rekao je on za RTS.

"U Hrvatskoj je nažalost postalo normalno da oni koji govore jezikom mržnje i šire je prema Srbima i njihovim institucijama, koji stvaraju atmosferu nasilja, sada optužuju nas da smo ti koji širimo ne samo mržnju nego i terorizam", rekao je Pupovac za beogradske Novosti.

Vandalizam i nasilje pred sedištem SNV u Zagrebu se odvijaju nesmetano i bez sankcija, ukazao je i dodao da je postalo normalno da se novine, i to jedne od najuticanijih i najcenjenijih u regionu, pale na ulicama, i to mora da se zaustavi.

Pupovac je za RTS rekao da je potrebno održavati redovne konsultacije o položaju Srba u Hrvatskoj i sa vladom u Zagrebu i sa vladom u Beogradu kako ne bi bilo "nesporazuma o tome šta se događa i kako položaj Srba u Hrvatskoj, čak i kada ga opterećuju ovakvi teški inicidenti, ne bi ozbiljnije i dugoročnije narušavali odnose između Zagreba i Beograda".

On je naglasio da je Srpsko nacionalno veće u više navrata podnosilo prijave državnom tužilaštvu Hrvatske i obraćalo se policiji.

"Nažalost, kao što vidite, neke radnje i neki inicidenti se ponavljaju. Ne mislimo da treba da vršimo pritisak, niti na policijske, niti na pravosudne organe, ali mislimo da se zakoni moraju sprovoditi i primenjivati, da državne insitucije, po službenoj dužnosti, ako ne već po našim prijavama, treba da preduzimaju ono na šta ih zakon obavezuje, kada se suočavamo sa govorom mržnje, pozivima na nasilje i ometanja rada manjinskih institucija i širenja straha unutar srpske zajednice", rekao je Pupovac.

Predsednik Autohtone Hrvatske stranke prava juče je drugi put za deset dana palio nedeljnik Novosti u centru Zagreba.

Ovog puta gorela su dva primerka novina preko čijih naslovnica su bile zalepljene poruke "Idi bre pa se leči" i "Lepo gore lepe novine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: