Delija: Dobra poruka Junkera, ubrzati pregovore

Poslanik u Evropskom parlamentu Andor Delija pozdravio je reči predsednika EK Žan Klod Junkera o perspektivama proširenja EU koje se odnosi i na Zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.09.2017.

13:24

Delija: Dobra poruka Junkera, ubrzati pregovore
Getty images

"Ovakva politička poruka je već odavno bila preko potrebna, ali bolje ikad nego nikad. Sada kada je postalo potpuno jasno da politička volja postoji, ponovo upućujem poziv Evropskoj komisiji kao i vladama zemalja Zapadnog Balkana da iskoriste ovu priliku, te ubrzaju i prodube pristupne pregovore", poručio je Delija.

"Države kandidati Zapadnog Balkana treba da dobiju jasnu poruku, stoga pozdravljam reči predsednika Junkera u njegovom govoru o Stanju unije, u pogledu politike proširivanja EU.

Raduje me da je nakon ranijih protivurečnih izjava sada u potpunosti razjašnjeno da je Evropska unija spremna da primi nove članice i da broj zemalja članica neće stati sa 27", naveo je Delija u EP.

Delija je istakao i da je tokom svog rada u parlamentu u više navrata isticao potrebu da EU vodi doslednu politiku prema Zapadnom Balkanu, u cilju očuvanja privrženosti ovih zemalja procesu evrointegracija i evropskim vrednostima.

Junker je u svom govoru o Stanju Unije poručio da će "EU u budućnosti imati više od 27 zemalja članica".

"Ukoliko želimo stabilnije susedstvo moramo ponuditi kredibilu perspektivu proširenja zamljama Zapadnog Balkana. Tokom ovog mandata Evropske komsije i Evropskog paralmenta neće biti novog proširenja jer uslovi za prijem nisu ispunjeni. Ali u budućnosti EU će imati više od 27 zemalja članica", poručio je Junekr pred posalnicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Delija je poslanik delegacije madjarskog FIDES-a u EP, inače iz Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: