Novinari traže od Plenkovića da osudi spaljivanje Novosti

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo novo spaljivanje nedeljnika "Novosti", čiji je izdavač Srpsko narodno veće. Od premijera se traži da osudi pretnje.

Izvor: Beta

Sreda, 13.09.2017.

12:57

Novinari traže od Plenkovića da osudi spaljivanje Novosti
Screenshot

U saopštenju HND navodi se da dosad nije bilo reakcija najviših državnih organa na ranije optužbe protiv novinara "Novosti" da šire mržnju i da su podsticali na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga leta, iako je strukovno udruženje upozorilo da je reč o huškanju na novinare.

Pošto su nedavno članovi desničarske Autohtone-hrvatske stranke prava pred centralom SNV spalili nekoliko primeraka nedeljnika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i podsticanje na paljenje hrvatskih šuma, premijer Andrej Plenković je, navodi udruženje, "lakonski izjavio da to nije problem, jer je reč o pripadnicima minorne stranke".

Pripadnici te stranke i su juče optužili Novosti za širenje mržnje i traželi prestanak njegovog sufinansiranja iz državnog budžeta.

"HND zahteva da premijer Plenković konačno jasno osudi pretnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare podstiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i pretnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare", upozorilo je strukovno udruženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: