Izveštaj: Ima pomaka, ali LGBT osobe su i dalje ugrožene

Postoje ozbiljni pomaci i napori države da se poboljša položaj LGBT osoba u Srbiji ali su oni i dalje jedna od najugorženijih grupa stoji u izveštaju UNDP.

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2017.

12:39

Izveštaj: Ima pomaka, ali LGBT osobe su i dalje ugrožene
Tanjug, arhiva

Danas su, inače, predstavljeni rezultati izveštaja - "Biti LGBT u Srbiji", koji su deo regionalnog projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a predstavnica njihove kacelarije u Srbiji Jelena Hadžić istakla je da je položaj LGBT osoba nepovoljan i da im je, kako je navela, ugrožena sigurnost.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović istakla je važnost izneštaja o stanju LGBT osoba, jer "skenerski prikazuje još uvek težak položaj pomenute populacije", ali mora se priznati, naglašava, da ima pomaka i promena izvesnih propisa koji olakšavaju status LGBT osoba.

Izvršna direktorka Saveza za jednaka prava Dragana Todorović istakla je da u Srbiji postoji dosta dobro zakonodavstvo, ali da ti zakoni moraju da se primenjuju da bi imali smisla, jer za instutcije oko 90 odsto problema ostane neprimećeno.

"Između zakona i stvarne situacije na terenu veliki je jaz. Istraživanja iz 2015. i 2017. godine pokazuju alarmantnu situaciju koja kao da se pogoršava. Čak 60 do 70 odsto ljudi misli da je homoseksulanost bolest, 30 odsto LGBT osoba je doživelo nasilje, a 60 odsto je diskriminisano. Zato treba raditi na menjanju svesti i kulture društva" naglasila je ona.

Ono što nedostaje u insitucionalnom smislu, precizira Todorović, jeste zakon o rodnom identitetu i zakon o rodnim zajednicama. "To mogu da objasnim i na svom ličnom primeru. Živim sa ženom koja iz prethodne zajednice ima dvoje dece. Ja učestvujem u njihovom vaspitanju brinem o njima, ali u pravnom smislu, ja ne postojim" navela je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: