Koliki je politički domet Bogoljuba Karića

Iako želi da postane premijer, analitičari za "Blic" kažu da Bogoljub Karić i njegov Pokret Snaga Srbije nemaju takav politički domet.

Izvor: Blic

Sreda, 13.09.2017.

07:00

Koliki je politički domet Bogoljuba Karića
Foto: Tanjug, Dimitrije Goll

Lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić otkrio je da hoće da bude premijer, da razmišlja da izađe samostalno na beogradske izbore ako ga SNS ne pozove, ali i ambiciozno prognozirao da PSS neće imati problema sa prelaskom cenzusa, podseća "Blic".

Ipak, istraživači javnog mnjenja ocenjuju da, kako sada stvari stoje, Karićevi dometi nisu veliki, a da su mu želje veće od realnosti.

Tako izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da su Karićeve procene “više nego optimistične”, što i pokazuju dosadašnja istraživanja javnog mnjenja.

"Njegov rejting gotovo da ne postoji. Njegov PSS već godinama egzistira isključivo na konto SNS-a i potpuno je bio utopljen u koaliciju sa naprednjacima. Stiče se utisak da više ima ekonomskih ambicija i da u tom smislu želi da se vrati u život. Verujem da pokušava da ispita teren za svoj eventualni povratak na političku scenu, ali da mu je u prvom planu da ekonomski profitira. Ipak, nisam siguran da sa ovakvom snagom Aleksandra Vučića i SNS on uošte može da se vrati na teren. To se neće promeniti sve dok Vučić i SNS ne budu na silaznoj liniji. A suviše mu je veliki rizik da padne u nemilost SNS i Vučića", smatra Klačar.

Brojke kojima raspolaže Karić su, kako dodaje Klačar, daleko od snage PSS, ali i mesta premijera. "Nisam siguran da bi mogao da dođe do snage kakvu je ranije imao jer je tada imao medijsku mašineriju i ekonomsku moć. S tim na raspolaganju mnogo je lakše doći do političkog uticaja", podseća Klačar.

Direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić, međutim, kaže da je Karić kao ličnost prepoznatljiv, ali da to nije dovoljno.

"S Karićem je specifična situacija, on je prepoznatljiv, ali PSS nije potpunosti isplivao i građani ga ne percipiraju kao stranku koja je u izbornoj trci. Kad se bude stavila u ponudu, onda ćemo tek moći da kažemo koliku podršku ima. Kao ličnost Karić je dosta popularan, izaziva pažnju, što pozitivnu što negativnu, ali njegova stranka mora da izgradi infrastrukturu, a on mora da dovede još ličnosti koje bi bile prepoznatljive", napominje Pejić.

Male su verovatnoće, kako prognozira Pejić, da se Karić zaista odluči za samostalni nastup. "Sigurno će gledati da ide sa SNS, ali i priprema teren da izađe i sam na izbore. U njegovom je interesu da sa što manje rizika ulazi u izbornu trku", zaključuje Pejić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: