Katalonija: Policiji naloženo da zapleni glasačke kutije

Tužilaštvo u Kataloniji naložilo je policiji da zapleni glasačke kutije, listiće i sve što bi se moglo upotrebiti na referendumu o nezavisnosti te pokrajine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.09.2017.

16:25

Katalonija: Policiji naloženo da zapleni glasačke kutije
Foto: Tanjug/AP

Referendum, koji Madrid zabranjuje, za 1. oktobar raspisala je regionalna separatistička izvršna vlast.

Načelnici civilne garde i nacionalnih policijskih snaga, kao i regionalnih trupa Mosos d'Eskadra, koje kontroliše katalonska vlada, pozvani su danas u kancelariju tužilaštva u Barseloni, prenosi AFP.

Tužilaštvo im je naložilo da preduzmu akcije protiv vlasti, javnih službenika i pojedinaca "kako bi se izbegli prestupi", saopštilo je tužilaštvo posle sastanka.

Prema španskom zakonu, tužioci imaju ovlašćenje da daju instrukcije sudskoj policiji u istragama o prestupima, kao i sudije.

"Policijski zvaničnici... će direktno usvojiti mere koje su potrebne da bi zaplenili resurse namenjene pripremanju ili održavanju nezakonitog referenduma", navodi se u saopštenju.

Policiji je posebno naređeno da oduzmu predmete kao što su "glasačke kutije, glasački listići, propagandni flajeri, priručnici sa instrukcijama za sprovođenje referenduma...".

Nalog dat policijskim snagama stavlja trupe Mosos d'Eskadra u posebno neugodan položaj jer, s jedne strane, po zakonu moraju da slede naloge tužilaca, ali su istovremeno direktno zavisni od regionalne vlade, protiv koje sada moraju da deluju, zaključuje francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: