Konsultacije stranaka u petak u DSS-u

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2004.

12:10

Default images

Konsultacije stranaka demokratskog bloka biće nastavljene u petak u prostorijama Demokratske stranke Srbije, saopšteno je iz te stranke. Na konsultacijama će, uz DSS, učestvovati i predstavnici G17 plus, koalicije Srpski pokret obnove i Nove Srbije i Demokratske stranke. Sastanak je zakazan za 18 časova u prostorijama DSS i biće zatvoren za javnost.

Posle dva neuspela pokušaja da se izabere predsednik Republike, u Demokratskoj stranci Srbije najavljuju da neće imati svog kandidata na izborima za predsednika Srbije. Potpredsednik DSS-a Dragan Jočić rekao je u emisiji "Kažiprst" Radija B92, da na izborima koji će morati da budu održani u roku od dva meseca, Demokratska stranka Srbije neće dati kandidata za predsednika, pošto će toj stranci najverovatnije pripasti mesto premijera: "Što se tiče Demokratske stranke Srbije i neke naše kandidature, ona je u ovom momentu zatvorena zato što dajemo premijera".

"Mi mesecima postavljamo pitanje ko bi bio najbolji za predsednika Srbije i tu je već dugo na prvom mestu Koštunica," kaže za B92 direktor agencije Stratedžik Marketing Srdjan Bogosavljević. Prema njegovoj oceni, jaki kandidati mogu biti još oni koji su među najpopularnijim ličnostima a to su Labus, Toma Nikolić, Mićunović i verovatno Tadić. "Očigledno je da taj demokratski blok generiše 4-5 kandidata, a radikali imaju samo jednog," ukazuje Bogosavljević: "Vrlo je moguće da bi u nekim izborima u kojima ne bi Koštunica učestvovao, Toma Nikolić bio izvesno prvi i skoro je sigurno da on ne bi imao šanse u drugom krugu. Pitanje je da li se može doći do drugog kruga ili da pobedi Nikolić u prvom krugu, to nije nemoguće."

Tomislav Nikolić je već najavio da SRS od petka počinje pripreme za predsedničke izbore i izrazio uverenje da će kandidat radikala na tim izborima i pobediti. Imajući u vidu rezultate radikala na poslednjin predsedničkim i parlamentarnim izborima,  nameće se pitanje da li bi neki zajednički kandidat stranaka demokratskog bloka mogao da parira kandidatu SRS. "Matematika, međutim, kaže šta može da se desi kada bi birači slušali svoje lidere, ali ne i šta će stvarno da se desi," objašnjava Srđan Bogosavljević: "Bilo je očigledno da su birači slušali delimično Koštunicu i Labusa kada su bojkotovali predsedničke izbore. Birači, ipak, nisu stranke, oni često menjaju opredeljenja tako da nimalo nije lako osloniti se na dogovor stranačkih lidera."

Koliko su birači privrženi određenim strankama i političarima, uskoro će pokazati i rezultati najnovijih istraživanja javnog mnenja. U međuvremenu, pregovori stranaka demokratskog bloka oko nove Vlade, biće i proba za mogućnost postizanja eventualnog dogovora oko zajedničkog kandidata za predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: