Novi akteri u pregovorima BG i PR - Nemačka, SAD, Rusija?

U dijalog Beograda i Prištine mogli bi da se uključe novi "igrači" - iz Nemačke i Amerike, ukoliko bi se sa tim saglasile obe strane, navodi list "Novosti".

Izvor: Tanjug

Subota, 02.09.2017.

08:47

Novi akteri u pregovorima BG i PR - Nemačka, SAD, Rusija?
Foto: Gettyimages

"Politika" saznaje da će srpski državni vrh tražiti uključivanje Rusije.

Kako se spekuliše, razgovore sa srpskim i albanskim timom ubuduće bi u ime Evropske unije operativno mogao da vodi jedan veoma iskusan nemački političar, dok bi Vašington poslao "posmatrača ovog procesa".

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini ostala bi glavni medijator dijaloga.

Ovakav scenario navodno je pripremljen da bi se pregovori ubrzali, jer od 2015. godine nije bilo konkretnih pomaka ni za briselskim stolim u primenim postignutih dogovora.

Da će se Amerika "direktno uključiti" u dijalog, nedavno je izjavio Hašim Tači, predsednik privremenih institucija u Prištini, posle razgovora sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje "Novosti" da li planovi da se SAD u nastavku dijaloga uključi u taj proces, iz američke ambasade u Beogradu dobijen je sledeći odgovor: "SAD u potpunosti podržavaju proces dijaloga pod vođstvom EU za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i cenimo kontinuirano rukovođenje po ovom pitanju predstavnice Mogerini. Sve strane moraju da unaprede dijalog i da sprovedu sporazume. Poštujemo Vođstvo EU u dijalogu".

Politički analitičar Dušan Janjic kaže za "Novosti" da Amerika pomno posmatra dijalog sve vreme, a da sada u međunarodnim krugovima figurira predlog da se vidljivije "aktivira", jer je proces očito zapeo.

"Vašington bi verovatno poslao specijalnog izaslanika za dijalog ili za ceo Zapadni Balkan koji bi davao sugestije, ali ne bi bio ravnopravan sa predstavnikom EU, koji će najverovatnije biti iz Nemačke i koji će da usmerava razgovore", rekao je Janjić za "Novosti".

Govoreći o dijalogu, predsednik Vučić je juče rekao da je Beograd u stanju da uradi sve što je dogovoreno, dok je prema namerama Prištine da ispuni sporazume izrazio sumnju.

"Sve i da hoće, a nisam siguran u to, mislim da nisu u stanju", rekao je Vučić.

"Politika" saznaje da će srpski državni vrh tražiti uključenje Rusije, nakon izjave Tačija da će u dijalog biti uključena i Amerika.

O zvaničnom uključivanju Vašingtona govori se već nekoliko meseci, a ideja se pripuisuje bivšem glavnom posrednika u razgovorima o Kosovu, Martiju Ahtisariju.

Početkom maja se u ovdašnjim medijima pojavila nezvanična informacija da će taj Finac biti deo pregovaračkog tima, kao i da će Albanci uz sebe imati i bivšu državnu sekretarku SAD Madlen Olbrajt.

Komentarišući ove navode, Vučić je rekao da će i Srbija imati pomoć.

"Svakako da će oni biti od pomoći albanskoj strani, jer ti ljudi imaju ugled u jednom delu svetske javnosti. Kod nas, nažalost imaju negativan rejting, ali imaćemo i mi ljude koji će našu stranu da pomognu i to će biti imena koja nisu manje značajna od tih koja mogu da dovedu Albanci", poručio je Vučić.

Najave direktnog američkog angažmana ne iznenađuju ni predsednika skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, Milovana Drecuna.

Navodeći da su Amerikanci bili prisutni i u dosadašnjim razgovorima u Briselu "nezvanično, ali su apsolutno učestvovali i podržavali taj proces", sagovornik "Politike" objašnjava da su u nekoliko navrata amerikanci izvršili pritisak na prištinu da prihvati dogovor sa Beogradom.

"Čini mi se da je sadašnje pojačano interesovanje SAD za kosovkski problem u skladu sa njihovom novom strategijom geopolitičkog sučeljavanja sa Rusijom, da se potpuno eliminiše uticaj Rusije na bilo kakve događaje", ocenjuje Drecun.

On objašnjava da Amerika želi da Beograd i Prištia postignu konačni dogovor o statusu Kosmeta i da se time ukinu veze Srbije i Rusije, odnosno da se izbriše potreba za ruskom podrškom.

Vašington veruje da bi na taj način uticaj Rusije bio znatno manji, dodaje Drecun za "Politiku".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: