"Srbija prati slučaj uhapšenog Mitrovića"

Hapšenje Bogdana Mitrovića je vrhunac licemerja, izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je to pitanje pokrenuo i u Briselu.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

16:14

Foto: B92

On je, posle sastanka sa predsednikom Kosova i šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogerini, naglasio da će Srbija pratiti slučaj Mitrović i da se nada brzom rešenju.

Bogdana Mitrovića prijavio je bivši komšija Albanac koji se uselio u njegovu kuću. Komšija Albanac optužio je Mitrovića za ratne zločine tokom ratnih dejstava u južnoj srpskoj pokrajini.

"Motiv je imovinske prirode da prisvoji njegovu nepokretnost koju on ima, i koju mu taj svedok uzurpira. A drugi je taj da se Srbi nikada ne vrate u Sopinu. Jer kad se desilo ovo što se desilo Bogdanu koji je bio jedan od najuglednijih meštana sela, šta onda mogu drugi da očekuju, kaže Dejan Vasić, advokat Bogdana Mitrovića.

U Vladinoj kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu da su se zvanično obratili Euleksu, sa zahtevom da Bogdan Mitrović bude oslobođen, ali je njemu određen pritvor do 30 dana, i to ne u Kosovskoj Mitrovici, kako je tražio njegov advokat.

"On ne samo da nije imao mogućnost da ode i poseti svoje selo, zbog toga je bio uhapšen, nego mu se sad određuje pritvor u neprijateljskoj sredini, gde čak ni porodica ne može da dođe da ga poseti. Sve ovo sa druge strane opravdava EULEX, koji se očigledno složio sa ovom odlukom o njegovom premeštanju, odnosno odeđivanju pritvora u zatvoru u Podujevu", navodi Petar Petković iz vladine kancelrije za KiM.

Pitanje je i koliko ovakvih i sličnih slučajeva da se Srbi nalaze na nekim tajnim poternicama ima, to ne samo na Kosovu, nego i u Bosni i Hrvatskoj. Po hrvatskim poternicama širom sveta je uhapšeno 166 Srba, od čega je izručeno 58.

"Kad ste čuli da je neko za ratni zločin izručen iz neke zemlje Srbiji. Mogli ste čuti samo obratno. Uhapsi se ovde u Srbiji neko iz Bosne, sa Kosova iz Hrvatske, imali smo takve slučajeve, i onda ih pod pritiskom politike, međunarodnih organizacija predajemo njima na dalje izdržavanje kazne. Sudbina se onda zna, onda će biti vrlo brzo pušteni", ističe Savo Štrbac iz NVO Veritas.

Štrbac smatra da bi vlada, pored Kancelarije za Kosovo i Metohiju, trebalo da otvori i kancelariju koja bi se bavila i ovim područjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: