Bela kuća "vadi Trampove fleke": Predsednik je osudio sve

Izjava Donalda Trampa u kojoj je on osudio mržnju i netrpeljivost na skupu u Virdžiniji, odnosila se i na bele rasiste, neonaciste i grupe bliske KKK.

Izvor: Beta

Nedelja, 13.08.2017.

20:18

Bela kuća
Getty Images

"Predsednik (Tramp) je u jučerašnjoj izjavi naglasio da osuđuje sve oblike nasilja, netrpeljvosti i mržnje. Naravno da to uključuje bele rasiste, Kju-kluks-klan, neonaciste i sve ekstremističke grupe", navela je Bela kuća, a prenosi Frans pres.

Juče je u saveznoj državi Virdžinija održan skup ekstremnih desničara u znak protesta zbog uklanjanja spomenika generalu Robertu Liju u gradskom parku u Šarlotsvilu. Posle tog skupa, u sukobima desnih ekstremista i učesnika kontramitinga, poginula je 32-godišnja žena, a 19 ljudi je povređeno, kada je automobil uleteo u masu učesnika kontramitinga. Tokom nadgledanja jučerašnjeg skupa poginula su i dva policajca pošto se njihov helikopter srušio.

Tramp se našao na udaru kritika, čak i njegovih republikanaca, jer je za jučerašnje nasilje okrivio mržnju i netrpeljivost "brojnih strana", a nije jasno osudio bele ekstremističke grupe sa skupa, navodi AFP.

Predsednik SAD je ranije kritikovan zbog popustljivog stava prema ekstremno desnim grupama, među kojima već dugo vremena ima dosta pristalica zbog stavova protiv imigranata i drugih vrućih tema.

Posle Trampove pobede na izborima došlo je do uspona ekstremističkog pokreta "alt-right" (alternativna desnica), a novom usponu se nada i KKK.

KKK zagovara superiornost bele rase, antisemitizam, rasizam, antikomunizam, antikatolicizam, homofobiju i nativizam. Pripadnici tog pokreta su, u cilju ugnjetavanja američkih crnaca i drugih društvenih ili etničkih grupa, koristili i terorističke metode, zastrašivanje i nasilje.

Robert Edvard Li (1807-1870) bio je general SAD, a kasnije komandant snaga separatističke Konfederacije Juga u Američkom građanskom ratu (1861-1865) i smatra se jednim od najznačajnijih vojnih zapovednika u istoriji SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: