"Plovili Neretvom uz 'Za dom spremni'? Sasvim uobičajeno"

Odluka splitskih HOS-ovaca da plove Neretvom sa zastavom “Za dom spremni“ je savim uobičajeno ponašanje u Hrvatskoj, kaže Miodrag Linta.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.08.2017.

15:41

Foto: GettyImages

"Hrvatska je država u kojoj 27 godina traje proces rehabilitacije zločinačke NDH i njenih simbola", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" integralni deo grba Udruženja dobrovoljaca HOS-a koje je uredno registrovano još 1998. godine u Kancelariji za opštu upravu grada Zagreba, a 2003. godine upisano u Registar udruženja pri Ministarstvu uprave Hrvatske.

"U Hrvatskoj nema političke volje niti društvene saglasnosti da hrvatska država zakonski jasno definiše da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni', pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba u NDH, krivično delo s ciljem izazivanja i raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, kao i da predvidi visoke zatvorske i novčane kazne za pojedince i grupe koji ga uzvikuju, ispisuju na objektima, nose na zastavama ili koriste na razne druge načine. Glavni razlog jeste da su prvi hrvatski predsednik Tudjman i HDZ rehabilitovali ustaštvo nakon dolaska na vlast 1990. godine", dodao je Linta.

Splitski HOS-ovci i njihovi prijatelji plovili su Neretvom noseći zastavu sa natpisom "Za dom spremni", zbog čega je intervenisala i policija, prenosi Index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: