Srbiji budućnost odlazi pred očima – ima li kraja? / VIDEO

Mladi idu iz Srbije – nije novost, ali svako iznošenje statističkih podataka o tome ostavlja utisak da budućnost Srbije svoju budućnost ne vidi u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 11.08.2017.

16:34

Srbiji budućnost odlazi pred očima – ima li kraja? / VIDEO
Getty Images

U nameri da se ukaže na taj problem, Krovna organizacija mladih Srbije je predstavila "Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji", što je bio povod za gostovanje Jelene Milanović iz te organizacije u Vestima TV B92.

"Cilj strategije je da dopuni nedostatke, a ne da bude zamena aktuelnim... Danas je digitalna tehnologija svuda okolo i mladi se primarno preko interneta i društvenih mreža informišu, oko 50 odsto mladih se informiše i preko televizije, ali im je to sekundarni izvor informacija", kaže Milanovićeva.

Potpuno poražavajuće zvuči podatak da bi 70% mladih u Srbiji otišlo iz rodnog mesta - opširnije u posebnoj VESTI.

"To su stvarno zabrinjavajući podaci, natalitet je sve manji, a sve više mladih odlazi. Problem je nezaposlenost, koje ima u ogromnim razmerama, čak duplo više nego Evropi. Problem je i to što ne mogu da nađu posao, kao i što su nezadovoljni kvalitetom školstva", dodaje Milanovićeva.

Čak 50% mladih sa visokim obrazovanjem radi van struke, a u Evropsku uniju odlaze i zbog posla.

"Problem je obrazovanje, iako su, recimo, naši lekari među najboljima, oni ne mogu da se zaposle... Sistem vrednosti nije potpuno postavljen, a obrazovanima je bitno i kakvu podršku imaju od društva. Mladi traže adekvatan život, koji ne mogu da dobiju u Srbiji, i opcija im je da odu", ističe Jelena Milanović.

U istraživanju je navedeno i da za 76% mladih ne postoji političar kome veruju.

"To su individualni stavovi mladih, oni u Srbiji od svega prepoznaju partijsko zapošljavanje i nepotizam, dosta predizbornih obećanja je bilo za reforme, one idu sporo, sistem obrazovanja ne može da se promeni tako brzo, a 15.000 mladih ne može da se zaposli za tri dana. Izostanak reformi prepoznaju kao problem i povezuju sa političarima i nisu našli političara kome apsolutno veruju", navodi Milanovićeva.

Na pitanje kako zadržati mlade, gošća Vesti kaže da je Krovna organizacija izradila set preporuka kako da se unapredi položaj mladih.

"To nije posao samo jednog ministarstva ili udruženja, omladinska politika predstavlja najosetljiviju intersektorsku politiku i u cilju je ostvarivanja svih ministarstava. Nadležni bi trebalo i da kreiraju šanse za mlade na lokalu i da im obezbede uslove za život", zaključila je Milanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

223 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: