"Kina neće mirovati ako SAD napadnu Severnu Koreju"

Ako Severna Koreja napadne SAD, Kina treba da ostane neutralna, ali ako SAD napadnu prve i pokušaju da svrgnu severnokorejsku vladu, Peking će ih zaustaviti.

Izvor: Tanjug

Petak, 11.08.2017.

09:36

Foto: Tanjug/AP, arhiva

To piše kineski državni list "Global tajms".

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je zaoštrio retoriku prema Severnoj Koreji, upozorivši Pjongjang da i ne pomišlja na napad na američko ostrvo Guam u Pacifiku.

Kina, najvažniji saveznik i trgovinski partner Pjongjanga, više puta je pozivala na uzdržanost i mir u ovoj krizi i izrazila nezadovoljstvo zbog severnokorejskih nuklearnih testova, ali i ponašanjem Južne Koreje i SAD, za koje smatra da podižu tenzije.

"Trebalo bi svim stranama jasno dati do znanja da kada njihovi potezi ugroze kineske interese, Kina će odlučno odgovoriti", piše list koji ne predstavlja zvaničnu poziciju vlade, ali iza kojeg stoji Komunistička partija, prenosi Rojters.

Kina, kako se navodi, mora jasno da stavi do znanja da će ako Severna Koreja prva lansira rakete koje prete američkom tlu, ostati neutralna, ali da, "ako SAD i Južna Koreja izvedu napade i pokušaju da zbace severnokorejski režim i promene političku matricu na Korejskom poluostrvu, Kina će ih u tome sprečiti".

Kako se dodaje, Korejsko poluostrvo je mesto gde se preklapaju interesi svih strana i nijedna ne bi smela da ima apsolutnu dominaciju u regionu.

Peking će se "čvrsto odupreti bilo kojoj strani koja želi da promeni status kvo u regionu u kojem su u igri kineski interesi", zaključuje "Global tajms".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: