Dačić: Nismo hteli da politički ućarimo, hvala Vučiću

Šef diplomatije Vlade Ivica Dačić rekao je da će Vlada raspravljati o davanju diplomatskog statusa pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.07.2017.

18:22

Dačić: Nismo hteli da politički ućarimo, hvala Vučiću
Foto: Tanjug

"Ta tema je dosta ispolitizovana i dovedena do tog nivoa, do mnogo višeg značaja nego što jeste", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara pred sednicu GO SPS, čiji je predsednik.

Prema rečima Dačića, u ovom slučaju treba voditi računa o stavovima raznih zemalja o tom pitanju (diplomatskom statusu za RHC), ali i o našim nacionalnim interesima.

"O tome će se izjasniti Vlada Srbije u narednom periodu", rekao je Dačić.

Dačić je na obeležavanju 27 godina postojanja i rada SPS rekao i da je njen glavni cilj efikasna partijska organizacija koja može da odgovori svim političkim i drugim izazovima sa kojima se suočavaju partije u 21. veku.

"U tom smislu se pripremamo za nove političke izazove i cilj nam je da svi naši ljudi koji se nalaze na različitim nivoima vlasti predano rade svoj posao i da mu budu posvećeni i da naravno zajedno sa Srpskom naprednom strankom probamo da udarimo temelje za jednu novu Srbiju koja će garantovati bolji život za sve građane Srbije", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je SPS partija dugog trajanja, "zasnovana na konceptu moderne socijal-demokratije koja se danas zalaže za društvo koje će biti zasnovano na principima slobode, jednakosti, solidarnosti, ravnopravnosti, demokratije i pravde".

Kako kaže, za SPS nema odmora, a prva sledeća politička aktivnost su, kako je rekao, gradski izbori u Beogradu.

On je dodao da se svi zajedno trude da koraci kojima Srbija ide budu "veliki koraci" kako bi se nadoknadilo sve ono što je Srbija u proteklim decenijama propustila.

"Uloga SPS u novoj vladi je značajnija i ja se zahvaljujejm Aleksandru Vučiću na toj poziciji jer mi nismo trgovali svojom pozicijom i značajem i nismo podržali Vučića da bismo time nešto politički ućarili", naveo je Dačić.

"Od nas zavisi kakav ćemo uspeh imati i da li ćemo uspeti da opravdamo poverenje", dodao je on.

Kako je ocenio, preko predsedničkih izbora unapređeno je međusobno poverenje, zajedništvo i saradnja sa SNS i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučiće, što otvara "dugoročno mišljenje o dugoročnoj saradnji i u narednom periodu i kako su oni sami rekli i nama je cilj jačanje strateškog partnerstva sa SNS i Aleksandrom Vučićem".

"Ne menjamo svoju politiku prema EU, NATO i RF"

Upitan da komentariše poziciju Srbije u odnosu na EU, NATO i Rusku Federaciju Dačić je naveo da se evropski put Srbije ničim se ne suprotstavlja njenim prijateljskim odnosima sa drugim zemljama

Dačić je naveo "da se sprska politika o tim pitanjima nije menjala".

"Mi jesmo opredeljeni za evopski put, jer smatramo da je to u najboljem interesu građana Srbije. Sa druge strane mi imamo i svoje druge strateške ciljeve i prioritete, kao što je očuvanje našeg suvereniteta i integriteta, kao što je princip vojne neutralnosti i naše zalaganje za unapređenje odnosa sa tradicionalnim prijateljima kao što su Rusija i Kina i niz drugih zemalja", naveo je Dačić.

On je, pored Rusije i Kine, istakao i prijateljske odnose sa Indijom, "brojim afričkim i latinoameričkim zemljama koje nas podržavaju kada je reč o jednostrano proglašenoj neutralnosti Kosova i Metohije".

"Predsednik Aleksandar Vučić se nalazi u značajnoj poseti SAD i već je rekao da će izneti naše stanovište koje predstavlja ruku pruženu za saradnju svima, koja podrazumeva partnerstvo. Mi u skladu sa tim nemamo razloga da menjamo naše stavove", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: