Vulin: O uvođenju vojnog roka svi da razmisle

Novi ministar odbrane najavio da će mu prioritet biti poboljšanje materijalnog položaja vojske, reafirmacija društvene uloge VS i očuvanje vojne neutralnosti.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 17.07.2017.

11:00

Vulin: O uvođenju vojnog roka svi da razmisle
Foto: Tanjug, Sava Radovanoviæ

"Srbija bi bila neozbiljna država ukoliko bi, kako promeni ministra, menjala i politiku odbrane. Nastavićemo sa istom politikom i ako je potrebno da je definišemo u jednoj rečenici, onda bi to bilo: politika vojnog nesvrstavanja", kazao je Aleksandar Vulin.

"To, naravno, ima svoje izazove. Najteže je i najskuplje biti neutralan. Ali je najčasnije. Kada se stavite pod zaštitu nekog od moćnih blokova ili nekih vojno moćnih država, činjenica je da ne morate da brinete o svojoj bezbednosti, ali isto tako prestanete da brinete i o sopstvenim odlukama, jer ih nećete vi donositi", rekao je Vulin.

U intervjuu magazinu "Odbrana", novi ministar odbrane je rekao da je Srbija odlučila da brine o sopstvenim odlukama i da ih sama donosi, a za to mora postojati jaka vojska kao dovoljno snažan faktor odvraćanja.

"Da, to jeste najskuplje i najteže, ali mi to samo tako i znamo da radimo", rekao je on.

Vulin je dodao da mu je prvi izazov da poboljša materijalni položaj pripadnika vojske i da obezbedi da i u vremenu štednje armija oseti svoju izuzetnost.

"Želim da se pripadnici vojske osete izuzetnim i da to čitavo društvo ceni. To je moj prvi i poslednji izazov. To je moj posao. Naravno, tu je i savremeno naoružanje, tehnika, oprema... Ali čovek koji radi na toj tehnici, mora da bude zadovoljan ili barem zadovoljniji nego što je sada", rekao je Vulin.

Govoreći o raspravi koja se vodi u javnosti o mogućem ponovnom uvođenju obaveze služenja vojnog roka, Vulin je rekao da su mnoge zemlje, poput Švedske, odlučile da vrate tu obavezu, a mnoge je nisu ni ukinule, ali da je to isuviše kompleksna tema da bi mogao da se eksplicitno izjasni.

"Nije to nešto što ministar može da preseče. Čitavo društvo treba da razmisli o tome. Istina je da se proteklih godina puno pričalo o toj temi, i kada slušate medije, mogli biste da dođete do zaključka da je skoro 100 odsto Srba za vraćanje obaveznog služenja vojske. A onda pozovete rezerviste na vežbu i doživite salve napada. Kažu kako se 'militarizuje društvo', pitaju 'za koji se rat mi to spremamo!?' Dakle, moramo o tome svi dobro da razmislimo", naveo je on.

Vulin je ponovio da mu je veoma žao što svojevremeno nije služio vojsku zbog slabog vida i da se zbog toga žalio i na VMA, ali da nije bilo pomoći.

"Za vreme NATO agresije 1999. godine dobrovoljno sam se prijavio u Vojsku Jugoslavije, zahtevajući da mi dodele ratni raspored, makar i kao običnom pešadincu, što mi je i bila želja i kada sam se prijavio u vojni odsek sa namerom da služim vojsku. Tada mi je rečeno da su im potrebni dobrovoljci protivavionci i inženjerci, a ne pešadija. Priznajem, nisam im rekao da sam nesposoban. Samo sam hteo da po svaku cenu budem tamo gde je najteže. Vratili su me", naveo je ministar u prvom intervjuu za magazin "Odbrana" nakon stupanja na dužnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: