Potočare: Stigli kovčezi sa ostacima tela 71 žrtve

U Potočare su stigli kovčezi sa ostacima tela 71 bošnjačke žrtve koje će u utorak, 11. jula, biti sahranjene u Memorijalnom centru.

Izvor: Beta

Nedelja, 09.07.2017.

15:45

Potočare: Stigli kovčezi sa ostacima tela 71 žrtve

Kolona s kovčezima je jutros krenula iz Visoog, a zaustavila se ispred zgrade Predsedništva BiH u Sarajevu, gde su brojni građani glavnog grada biH odali poštu srebreničkim žrtvama.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da se mora čuvati sećanje na žrtve, ali i graditi pomirenje uprkos pokušajima da se zločini poriču, a odgovorni za njih amnestiraju.

"Pomirenje nema alternativu. Strana koja je bila žrtva genocida, mora uvek ponovo naći snagu i pružiti ruku onima koji nisu zlikovci na strani koja je počinila zločine i genocid. Drugog puta nema. No, doista je jako teško na takav način se odnositi dok ima namernog provociranja, poricanja genocida i zaustavljanja pozitivnih procesa i pomirenja", kazao je Izetbegović.

Kada Hotić iz udruženja "Majke Srebrenice", koja je u Srebrenici izgubila sina, muža i dva brata, osudila je zločine i rekla da "ne možemo biti podeljeni jer BiH pripada svima nama".

Ambasadorka SAD u BiH, Morin Kormak je bila među Sarajlijama koji su došli da izraze poštovanje prema ubijenim Srebreničanima, i rekla da je "sećati se tog strašnog genocida važno danas kao i u prvim godinama pošto se dogodio".

Spomen-ploča u Potočarima podseća na 8.372 srebreničke žrtve. Ranije su identifikovane i sahranjene 6.662 žrtve, od čega 6.429 u Potočarima, a 233 u okolnim mestima. Nije poznata sudbina još oko 1.000 ljudi.

Njihova tela su nađena u više od 80 masovnih grobnica Bošnjaka likvidiranih u leto 1995. širom istočne Bosne.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, među do sada identifikovanim i sahranjenim bilo je 440 maloletnika i 22 devojke i žene.

Najmlađa žrtva koja će u utorak biti sahranjena u Potočarima je Damir Suljić koji je 1995, kada je ubijen, imao samo petnaest godina, a najstariji, Aija Salihović, imao je 72 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: