Nastavlja se obeležavanje godišnjice smrti Srba u Podrinju

Srpskim žrtvama koje su stradale u poslednjem ratu u srednjem Podrinju, biće služen parastos, položeno cveće i odata počast na groblju u Bratuncu.

Izvor: B92

Subota, 08.07.2017.

15:52

Nastavlja se obeležavanje godišnjice smrti Srba u Podrinju

Godišnjica stradanja Srba u srednjem Podrinju, gde je prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, stradalo 2.428 Srba, obeležena je sinoć na gradskom trgu u Bratuncu, u Republici Srpskoj.

Obeležavanju godišnjice i prikazivanju dokumentarnog filma o stradanju Srba na području srednjeg Podrinja prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kao izaslanik predsednika Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević u ime Vlade Srbije, delegacija Narodne Skupštine Srpske i brojni građani.

Zvaničnici su prethodno prisustvovali parastosu ubijenim i poginulim Srbima Podrinja na Gradskom groblju Bratunac i položili vence na Spomen krstu.

Vulin je izjavio da srpski narod "nikada neće prestati da traži istinu o svojim žrtvama" i dodao da su "Srbi predugo i previše umirali i ginuli, a da je oko njih bila tišina".

"Ovde smo danas opet samo mi – predstavnici Srbije i RS, ali nema predstavnika međunarodne zajednice. Samo Srbe izgleda bole njihove rane, svi drugi okrenu glavu. Srbi su pokazali da su u stanju da poštuju tuđu muku i tuđu nevolju i da poštuju tuđe žrtve. Za mržnju i nesreću je dovoljan samo jedan, a za mir je potrebno dvoje", rekao je Vulin.

Đorđević je naveo da su se okupili 25 godina kasnije "sa velikom voljom da se poklonimo stradalim Srbima" i da pokažu svetu da nisu zaboravili zločine koje je neko počinio misleći da nikada za to neće odgovarati.

"Mržnja se ovde nije dala posejati i ponosni smo na to što smo kao ljudi bili spremni da damo ruku pomirenja. Moramo da razmišljamo o budućnosti, da budemo čvrsto zajedno poštujući sve druge. Jedino tako će istorija shvatiti da smo na pravoj strani", izjavio je Đorđević.

Prema rečima predsednika Republike Srpske, stradanje Srba "nas sve više stavlja u poziciju da stradalima damo punu pažnju i sećanje da se nikada ne zaborave i da okupljanja upravo tome i služe".

"Zahvalan sam svima koji su došli da na ovaj način obeležimo naše stradanje i ojačamo naše sećanje", kazao je Dodik, navodi se u saopštenju.

Prisutnima su se obratili i načelnik Opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i Slađana Zarić autorka dokumentarnog filma "Zločin bez kazne - Stradanje Srba u srednjem Podrinju", koji je snimljen u saradnji RTS-a i Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

Opština Bratunac i Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske organizatori su ovogodišnjeg centralnog obeležavanja godišnjice stradanja Srba u srednjem Podrinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: