Oglasio se Centar za socijalni rad posle ubistva žene

Gradski centar za socijalni rad Beograda oglasio se povodom jučerašnje tragedije kada je muž kamenom ubio ženu u prostorijama Centra u Novom Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 06.07.2017.

17:26

Oglasio se Centar za socijalni rad posle ubistva žene
Foto: Stefan Joviæ

Gradski centar u saopštenju navodi da je ta porodica u evidenciji ustanove od 2010. upravo zbog nasilja, ali i da je Centar radio u skladu sa ovlašćenjima, a da su dosadašnji susreti oca i dece proticali bez incidenata.

Nakon tragedije koja se juče dogodila, Centar je saopštio da je otac dece M. L. od 2010. imao uslovnu kaznu od tri godine zbog nasilja u porodici, te da je Gradski centar za socijalni rad u Beogradu 2015. pokrenuo postupak tražeći da sud donese meru zaštite od nasilja u porodici.

Ta je mera trajala do kraja marta ove godine, a Centar navodi i da je zbog nasilnog ponašanja u odnosu na maloletno dete 2015. protiv oca pokrenut krivični postupak kada mu je određena kazna zatvora od dve godine, koja je trebalo da traje do juna ove godine, ali je on pušten dva meseca ranije.

Nakon toga, navode u Centru, troje maloletne dece povereno je majci, a s ocem su se viđala u prostorijama Centra za socijalni rad i uz prirustvo stručnog lica.

I juče je takav susret dece s ocem protekao "u najboljem redu i bez ikakvih incidenata u skladu sa privremenom merom suda", navodi se u saopštenju, uz nabaranje kako sve zakon reguliše odnose deteta s roditeljem s kojim ne žive.

Iz Centra poručuju i da će oni "nastaviti da preduzimaju sve mere iz svoje nadležnosti u odnosu na maloletnu decu tragično nastradale O. L., te napominju danadležno ministarstvo trenutno obavlja nadzor nad stručnim radom Odeljenja Novi Beograd.

M.L. je u sredu imao zakazani kontrolisani sastanak sa bivšom suprugom u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu. Parkirao je automobil ispred Centra, ušao u hol, gde je sačekao suprugu, a kada je došla, M.L. ju je, naočigled njihovo troje dece, napao i snažnim udarcem kamenom u glavu ubio.

On se potom mirno udaljio iz Centra, a policija je odmah otpočela potragu za njim.

M.L. se nakon surovog ubistva uputio ka šinama, gde je skočio pod voz. Njegovo beživotno telo pronašla je ekipa Hitne pomoći dva sata iza ponoći.

Prema navodima rođaka, M.L. je suprugu maltretirao od prvog dana braka, zbog čega je bio i u zatvoru.

Ministarstvo za rad pokrenulo je nadzor u ovoj ustanovi. Međutim, centri za socijalni rad kao ovaj nemaju policijsko obezbeđenje već fizičko koje plaća grad Beograd.

Resorni ministar Zoran Đorđević kaže da će odgovorni za eventualne propuste biti sankcionisani ali i da je potrebno poboljšati sistem zaštite od nasilja u porodici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: