"Centar nije uradio dobru procenu i to nije prvi put"

U slučaju brutalnog ubistva koje se dogodilo u sredu u Centru za socijalni rad na Novom Beogradu nije urađena dobra procena stručnjaka, smatra Vesna Stanojević.

Izvor: RTS, Tanjug

Četvrtak, 06.07.2017.

09:18

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici je, gostujući na RTS-u, rekla da ne treba po svaku cenu određivati da očevi viđaju decu i kada je nasilje evidentno. Takođe, ona je ukazala i na podatak da je samo od početka godine u Srbiji ubijeno 19 žena u porodičnom nasilju.

I u slučaju ubistva u novobeogradskom Centru za socijalni rad nije prvi put da socijalni radnici naprave lošu procenu, dodala je ona.

"Mi se susrećemo stalno sa tim problemima, da žene žrtve nasilja moraju svoju decu da vode na viđenje sa očevima u Centar za socijalni rad. Šta znači viđanje u kontrolisanim uslovima? Ako Centar za socijalni rad nema obezbeđenje, to ne znači ništa", naglašava Stanojevićeva.

Ona je istakla da je muž na Novom Beogradu u holu Centra za socijalni rad ubio svoju ženu. "Ona je vrištala, niko vrata nije otvorio da vidi o čemu se radi."

Upitana da li je to ubistvo prst u oko sistemu Stanojevićeva smatra da jeste i podseća da je država uradila dosta pozitivnih stvari protiv nasilja u porodici, da je od 1. juna počela primena Zakona protiv nasilja u porodici i da su svi očekivali da će se nešto promeniti.

"Mi i dalje svake nedelje primamo žene u Sigurnu kuću. Tri ubistva su bila od stupanja zakona na snagu", naglasila je ona i ponovo podsetila da je period razvoda i neposredno posle njega posebno kritičan, da nasilnici postaju još agresivniji, ali da nema utisak da to imaju u vidu zaposleni u centrima za socijalni rad kada donose odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: