Rukovanje, ljubljenje, pokloni, govor i šetnja FOTO/VIDEO

Obilaskom salona Palate Srbija u kojima su bili predstavljni regioni Srbije, završen je prijem povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije.

Izvor: B92

Petak, 23.06.2017.

17:55

Rukovanje, ljubljenje, pokloni, govor i šetnja FOTO/VIDEO
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

Novoizabrani prvi čovek države se sa suprugom pojavio oko 18.30, kako bi primio visokopozicionirane zvanice, sa kojima će se rukovao i primio čestitke.

Među njima su se našle i ličnosti poput Johanesa Hana, Brajana Hojta Jija, Gerharda Šredera, Viktora Orbana, Dmitrija Rogozina, Tomislava Nikolića, Ivice Dačića, Kolinde Grabar Kitarović, Bakira Izetbegovića, Đorđa Ivanova...

Posle rukovanja i čestitanja, kao i himne Srbije koju je otpevao dečji hor, Vučić je stao za govornicu i poručio da su "mir i stabilnost ključne reči", poručivši kolegama iz regiona da treba praviti nove mostove preko balkanskih provalija - opširnije OVDE.

Posle kulturnoumetničkog programa Vučić je prošetao sa svojim gostima Palatom Srbija, gde je bio priređen igrokaz koji je trebalo da prestavi istoriju i tradiciju Srbije. Zbog dolaska velikog broja stranih zvaničnika ulice oko "Palate Srbija" su zatvorene glavne saobraćajnice, ali u gradu nema većih gužvi, javili su ranije reporteri B92.

U okviru programa ceremonije "Palata Srbija" je pretvorena u veliki muzej srpske istorije - opširnije na u posebnoj vesti.

Tokom dana Vučić je obavio niz bilateralnih sastanaka, a najviše reakcija je izazvao susret sa hrvatskom koleginicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Za razliku od nje, ceremoniji neće prisustvovati slovenački predsednik Borut Pahor, koji se zbog obaveza vratio u Ljubljanu, ali će Vučiću čestitati uglavnom svi lideri zemalja iz regiona, uključujući i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića.
screenshot
Oko 18.30 u Palati Srbija se pojavio Vučić sa suprugom, posle čega se pristupilo protokolarnom rukovanju sa zvanicama.

O to su se "oglušili" Ivica Dačić i Ljubiša Diković, koji su predsednika Srbije izljubili tri puta.

Nešto duže u odnosu na ostale, Vučić se zadržao u razgovoru sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Ceremoniji prisustvuju sportisti, radnici iz kulture, predstavnici verskih zajednica, kao i delegacija Srpske pravoslavne crkve na čelu sa patrijarhom Irinejem.

U Palatu Srbija su zajedno ušli i bivši predsednici Srbije - Tomislav Nikolić, Milan Milutinović i Zoran Lilić.
U vreme inauguracija, nešto posle 18 časpva u centru Beograda su se okupili članovi pokreta “Protiv diktature“. Među okupljenima je i lider Nove stranke Zoran Živković, narodni poslanici Sanda Rašković Ivić i Djordje Vukadinović, kao i predsednik vanparlamentarnog Pokreta za preokret Janko Veselinović.
Opširnije o tome - OVDE.

Na ceremoniju su došli i nekadašnji kancelar Nemačke Gerhard Šreder, izaslanik nemačke kancelarke i predsednika Angele Markel i Frank-Valtera Štajnmajera, kao i visoki zvaničnici Rusije, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Italije, Grčke, Azerbejdžana, Jermenije, Gruzije, Belorusije, Austrije.
U izjavi za RTS bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je poručio da je bio posvećen poslu, da nikada nije izlazio uveče, niti išao u restorane, a svom nasledniku je poručio "da bude bolji od njega".
U Palati Srbija je izgleda veoma vruće, bar prema snimcima RTS, na kojima se vidi veliki broj zvanica kako se rashlađuje mahanjem pozivnicama ili sličnim "priručnim sredstvima".

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedske odnose Johanes Han izjavio je da očekuje da Srbija nastavi da ide "uspešnim putem" kojim je do sada išla i da radi na poboljšanju ekonomije i da se što više prilagodi standardima EU.

On je ocenio da je Vučić uspostavio odlične odnose širom Evrope koje treba iskoristiti za privlačenje investicija u Srbiju.

"To je značajno kako bi se iskoristilo za privlačenje investicija, ne samo u Srbiji već i u regionu. Srbija je odlučujuća za razvoj čitavog regiona", rekao je Han za Radio-televiziju Srbije na prijemu povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije.
Nešto posle 19 časova u "Palatu Srbija" stigao je i mađarski premijer Viktor Orban, koji je prethodno boravio na dvodnevnom samitu Evropske unije u Briselu, gde se založio za reforme zajednice, a sve u saglasju sa novoizabranim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Šta je Orban rekao pročitajte u posebnoj vesti na ovom LINKU.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić u izjavi za RTS naveo je da se "dobro zna ko je pobednik predsedničkih izbora".
Širok osmeh i jak zagrljaj, bez rukovanja - doček je koji je Vučić priredio nekadašnjem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, za koga je više puta isticao da mu je veliki prijatelj.

Ubrzo se pojavio i predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, ali nije bilo premijera Zorana Zaeva.

U međuvremenu, Vučićev savetnik Franko Fratini je dao zanimljivu izjavu - "Vučiću ne treba savet".

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji izjavio je na inauguraciji predsednika Vučića da mu je čast što predstavlja predsednika SAD Donalda Trampa.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović rukovala se sa predsednikom Vučićem oko 19.40, a njegovoj supruzi Tamari uručila je poklon. Šta je potom izjavila možete pročitati - OVDE. Pre nje Vučiću su čestitala tri člana Predsedništva BiH.
Član Predsedništva iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović izjavio je za RTS da očekuje ono što su se on i Vučić ranije dogovorili – rešavanje otvorenih pitanja, a prvo je pitanje granice.

Posle više od sat vremena rukovanja i ćaskanja sa zvaničnicima, Vučić i njegova supruga su otišli na pauzu, a u centru pažnje su se našli mališani iz dečjeg hora, koji su otpevali i himnu Srbije – Bože pravde. Potom je glumac Lepomir Ivković recitovao stihove Ljubivoja Ršumovića "Zdravica narodu srpskom".
Pred zastavama Srbije ubrzo su se našli lideri zemalja iz regiona koji su se pojavili na ceremoniji.
Nakon toga je Vučić započeo govor, u kom je istakao da je "vreme za mostove preko dubokih provalija naše prošlosti", kao i da "nikome ne može da bude dobro, ako je onome drugome loše u regionu".

"Želim da kažem komšijama da će Srbija pokušavati da gradi nove mostove prijateljstva. Zajedno možemo više i jače, planine da pomeramo...", rekao je Vučić.

Posle govora, pesmu Ljubivoja Ršumovića "Zdravica narodu srpskom" je izrecitovao glumac Lepomir Ivković, pošto je dečji hor prethodno otpevao pesmu "Ovo je Srbija".

Usledili su nastupi etno-grupe "Vrelo" i nacionalnog ansambla "Kolo", a zatim i igrokaz, u kom su učestvovali glumci kroz različite prostorije Palate Srbija koje su postale svojevrstan muzejski prostor.

Kuriozitet igrokaza predstavlja i scenario koji je namenjen glumcu koji je dobio ulogu Nikole Tesle - govorio je i o Beogradu na vodi, kao i o čoveku koji je to svojim radom omogućio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: