"Komersant": Šta je Vučić poručio izborom Ane Brnabić

Posle izbora nove premijerke Ane Brnabić, ključna figura u Srbiji ostaće premijer Aleksandar Vučić, što bi moglo da odgovara Rusiji, piše "Komersant".

Izvor: Beta

Petak, 23.06.2017.

14:37

Getty images

Taj moskovski dnevnik piše da je za mnoge izbor Brnabić bio "krajnje neočekivan", jer ona "nema političku težinu, ima reputaciju prozapadnog političara i otvoreno deklariše svoju netradicionalnu seksualnu orijentaciju".

"Ipak, po izvorima u vladinim krugovima u Srbiji, predsednikov izbor ima svoju logiku. Integracija Srbije u EU će biti ubrzana uz novog premijera", piše list.

Ruski dnevnik piše da je osnovni kandidat za premijera bio lider socijalista Ivica Dačić, jer je aktivno podržavao Vučića tokom predizborne kampanje, i smatra se proruskim političarem. "Dačićeva kandidatura bi bilo svojevrsno vraćanje duga Vučiću, koga je Kremlj primio manje od nedelje do predsedničkih izbora, i faktički mu pomogao da pobedi već u prvom krugu", napominje list.

Izbor između Dačića i Brnabić je shvaćen kao malte ne geostrateški između Rusije i Zapada, ali Vučićevo rešenje nije baš tako jednostavno, ocenjuje "Komersant".

List piše da Vučić namerava da ubrza realizaciju svog strateškog cilja - integraciju Srbije u EU i da Brnabić odgovara skoro idelano u realizaciji tog cilja.

Što se tiče Dačića, navodi moskovski dnevnik, on neće samo očuvati pozicije u novoj Vladi, već će i rukovoditi ključnim političkim pitanjima.

"Pored toga, pre formiranja nove Vlade, u Srbiji je stvorena struktura - Biro za koordinaciju odnosa sa Rusijom i Kinom na čijem je čelu bivši predsednik Tomislav Nikolić koji je poznat po svojoj izjavi da je za njega Rusija 'kao majka'. Tako da Dačić neće sam raditi u ruskom pravcu", piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: