Pre inauguracije gust raspored - Vučić s gostima VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić održao je niz bilateralnih sastanaka s predstavnicima mnogobrojnih država i organizacija koji prisustvuju njegovoj inauguraciji.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 23.06.2017.

07:00

Pre inauguracije gust raspored - Vučić s gostima VIDEO
Tanjug

Bilateralne susrete Vučić je započeo u 9 sati razgovorom sa potpredsednikom Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, a pola sata kasnije u vili "Mir" razgovarao je s potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineksog narodnog kongresa Kine Đi Bingsjuenom.

Vučić se zatim sastao sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, a potom sa premijerom Gabona Emanuelom Isoze Ngondeom.

Usledili su susreti sa Mihailom Džanelidzeom, ministrom spoljnih poslova Gruzije, u 11.30h, Vladimirom Koltovičem, ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Republike Belorusije u 12h.

Vučić je razgovarao i sa Endru Leslijem, parlamentarnim sekretarom Kanade za odnose sa SAD, a primio je i Rauhija Fatuha, savetnika predsednika Države Palestine za međunarodna pitanja, navodi Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Susreo se potom sa Rouz Gotemiler, zamenicom generalnog sekretara NATO, a zatim sa Robertom Pinoti, ministrkom odbrane Italije.

Vučić je primio i Kolindu Grabar Kitarović, predsednicu Hrvatske, a razgovarao je i s članovima Predsedništva BiH. Sastao se i sa Johanesom Hanom, komesarom za proširenje i susedsku politiku EU.

Vučić: Evrointegracije neće poremetiti odnose s Rusijom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podvukao je, u razgovoru sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dimitrijem Rogozinom, da su evrointegracije strateško opredeljenje Srbije, ali to ne sme i neće da poremeti dobre odnose sa Rusijom, što podrazumeva i neuvođenje sankcija.

On Je zahvalio što je ruska delegacija na svečanom prijemu povodom inauguracije zastupljena na tako visokom nivou i što je ruski predsednik Vladimir Putin odredio Rogozina da prenese pozdrave i čestitke.

"To svedoči o uvažavanju Srbije kao nezavisne i suverene države od strane Ruske Federacije, kao i o spremnosti dveju zemalja da održavaju kontinuirani dijalog koji doprinosi razvoju političkih odnosa na obostranu dobrobit", istakao je predsednik Vučić.

On je dodao da dobre političke odnose treba pretvoriti u još bolje ekonomske veze, s obzirom na to da postoje velike mogućnosti u različitim oblastima privrede.

Dvojica sagovornika su se saglasila da postojeća saradnja u energetici, poljoprivredi i drugim oblastima treba da bude osnažena.

Razgovor se, kako je navedeno u saopštenju, odnosio i na vojno-tehničku saradnju, a predsednik Vučić je izrazio zahvalnost na dobrom aranžmanu za nabavku vojne opreme koja Vojsci Srbije omogućuje neophodnu modernizaciju.

Prema poslednjim informacijama, potpredsednik ruske Vlade Rogozin očekuje da do isporuke dođe u veoma kratkom roku i predložio je saradnju u vazduhoplovnoj industriji.

Predsednik Vučić je zahvalio na kontiuiranoj i principijelnoj podršci Ruske Federacije kad je reč o Kosovu i Metohiji, posebno u međunarodnim organizacijama.

U razgovoru je predloženo i da Srbija i Rusija sledeće godine zajedno obeleže 75-godišnjicu Staljingradske bitke, prelomne bitke Drugog svetskog rata.

Vučić zahvalio na "čeličnom prijateljstvu" Kine i Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa potpredsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Djijem Bingsjuenom zahvaliio kineskom rukovodstvu što je, dolaskom njihovog visokog predstavnika na svečanost povodom inauguracije, ta zemlja iskaza koliko je iskreno njeno prijateljstvo prema Srbiji.

Zahvalio bih posebno predsedniku Kine Si Djinpingu zbog inicijative 'Jedan pojas jedan put', koja je značajna ne samo za našu zemlju. Zahvalio bih na, kako to predsednik Si kaže, 'čeličnom prijateljstvu' Kine sa Srbijom“, rekao je predsednik Vučić.

"Mirno rešavanje problema prioritet"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov slovenački kolega Borut Pahor ocenili su da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem, uz međusobno razumevanje i saradnju različitih strana.

Vučić je, u zajedničkom obraćanju nakon razgovora sa Pahorom, kazao da su perspektive u regionu takve da jedan problem sustiže drugi i da , kada nemamo političke probleme, imamo ekonomske, poput Agrokora i da, kako je dodao, ako imamo ekonomske, kao da nisu dovoljni, stižu i politički.

"Međutim Srbija i Slovenija imaju snage da zajednički rade. Nikada nismo imali uspešniju saradnju, nemamo nikakve probleme i nastavićemo da se konsultujemo, te kroz sve procese nastavimo saradnju u regionu“, poručio je on.

Vučić se zahvalio slovenačkom kolegi što je nekoliko dana pred državni praznik te zemlje došao u Beograd da uveliča današnji dan i inauguraciju, te pokaže poštovanje prema Srbiji, poštovanje koje pokazujemo premo Sloveniji.

Rekao je da su odnosi dve zemlje dobri i da je sa Pahorom razgovarao o bilateralnim odnosima, unapređenju ekonomske saradnje, evropskom putu i da je zahvalio na podršci koju Pahor pruža Srbiji.

On je izrazio želju Srbije da ugosti još veći broj slovenačkih investitora.

Takođe je ukazao da Srbija i Slovenija sarađuju i po regionalnim pitanjima, temi koju su na ovom aštanku posvetili najveću pažnju.

Srbija, prema njegovim rečima, doživljava Sloveniju kao iskrenu prijateljsku zemlju i uveren je da ti donosi mogui biti još uspešniji i bolji, iako su već danas na visokom nivou.

"Poseta Pahora je veliki znak, simbol poštovanja prema zemlji i građanima Srbije", podvukao je Vučić.

Pahor je čestitao Vučiću na pobedi na uspešnim predsedničkim izborima i poželeo mu sve najbolje i mnogo uspeha kako njemu tako i Srbiji, dodajući da su njegovi i srpski uspesi uspesi Evrope.

"Slovenija, koja se nalazi na severu ovog regiona, želi mirno i uspešno sarađivati sa svima, a naročito sa Srbijom. Naša zalaganja dala su toj saradnji novih zamah, želimo imati bezbedno miran život u blagostanju u regionu", naglasio je on.

Pahor je istakao da Slovenija i Srbija imaju veoma dobru trgovinsku razmenu koja je dostigla više od milijardu evra.

Prema njegovim rečima, Srbija je prva država izvan EU sa kojom Slovenija ima tako obimnu ekonomsku saradnju.

Kazao je da Slovenija podržava zalaganja Srbije za članstvo u EU i rekao da trenuto, zbog unutrašnjih dešavanja u Uniji, širenje nije prioritet, ali da treba Srbiju, koja je iskreni kandidat, podržati čim ponovo EU bude bila okrenuta procesu širenja.

Takođe je rekao da Slovenija poštuje odluku Srbije da ne bude članica NATO, dodajući da je to odluka jedne suverene države.

Istovremeno je poručio da na jugoistoku Evrope svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem.

"Politička, ekonomska i bezbednosna saradnja su nemoguće ako se ne rešavaju postojeći problemi. Jugoistiočnoj Evropi najviše treba pomirenje. Pre nekoliko decenija dešavalo se na ovim prostorima mnogo toga strašnog. Ako želimo živeti u miru i napredovati onda prioritet predstavlja pomirenje", zaključio je Pahor.

Koliko su prijateljski odnosi dva predsednika svedoči i pozdrav Pahora prilikom dolaska kao i odlaska koji je Vučića oslovio sa "predsedniče prijatelju moj".

"Unapređenje odnosa sa Afričkom unijom među prioritetima Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa predsednikom Vlade Gabonske Republike Emanuelom Isoze-Ngondeom istakao da je Srbija među spoljnopolitičke prioritete uvrstila razvijanje odnosa sa Afričkom unijom i partnerima iz Afrike i izrazio spremnost da oni budu podignuti na nivo strateških partnerskih odnosa.Kako je saopšteno, Vučić je izrazio zahvalnost što je dolaskom visoke delegacije na svečani prijem povodom inauguracije rukovodstvo Gabona pokazalo da uvažava Srbiju i potvrdilo bliskost dveju zemalja, koja potiče iz vremena nekadašnje SFRJ.

Gabonski premijer je srpskom predsedniku uručio pismo predsednika Gabonske Republike Ali Bongo Ondimbe, u kome se, uz čestitke na novoj dužnosti, predlaže povećanje razmene poseta kako najviših zvaničnika, tako i stručnjaka i privrednika.

Vučić je uputio srdačne pozdrave svom kolegi i predložio formiranje radne grupe za saradnju koja bi razmatrala konkretne zajedničke projekte.

Potvrdili su zajednički interes za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u poljoprivredi, građevinarstvu, energetici i drugim, uključujući i obrazovanje, kao i vojno-obrazovnu i vojno-medicinsku saradnju.

Gabonski premijer Isoze-Ngonde pozdravio je spremnost Srbije da doprinese stabilizaciji prilika u Africi, kroz učešće u mirovnim misijama UN i EU.

"Srbija zainteresovana za unapređenje saradnje s Palestinom"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je, u razgovoru sa savetnikom predsednika Palestine za međunarodna pitanja Rauhijem Fatuhom, interes za jačanje političkog dijaloga, kao i za unapređenje ekonomske saradnje koja je trenutno, kako je ocenjeno, zanemarljiva.

"Predsednik Vučić zahvalio je na palestinskom stavu o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i poštovanju međunarodno priznatih granica Srbije. On je izrazio opredeljenje da se nastavi saradnja Srbije i Palestine na planu multilateralne diplomatije - u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama", navodi se.

Palestinski zvaničnik zahvalio je na odnosu Srbije prema Palestini.

"Vidljiv napredak u odnosima Srbije i Belorusije"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa ministrom za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Republike Belorusije Vladimirom Koltovičem je konstatovano da je u političkim i ekonomskim odnosima dveju zemalja od posete predsednika Vučića Minsku ostvaren vidljiv napredak.

Ministar Koltovič, koji će prisustvovati svečanom prijemu povodom inauguracije u PalatI Srbija, preneo prersdniku Srbije čestitke predsednika Aleksandra Lukašenka.

Vučić je, uzvraćajući pozdrave, navedeno je u saopštenju, izrazio očekivanje da će uskoro moći da predsedniku Lukašenku, kao i drugim beloruskim zvaničnicima, uzvrati gostoprimstvo kakvo je njemu ukazano tokom nedavne posete Minsku.

Dvojica sagovornika su izrazila zadovoljstvo što je tom prilikom potpisan Plan aktivnosti za unapređenje saradnje Srbije i Belorusije i da se već preduzimaju konkretni koraci, jer ima mnogo neiskorišćenih mogućnosti za povezivanje dveju zemalja u privredi, kulturi, sportu i drugim oblastima, kakva je vojno-tehnička saradnja.

U razgovoru je konstatovano da je u političkim i ekonomskim odnosima dveju zemalja od posete predsednika Vučića Minsku ostvaren vidljiv napredak, uz nadu da će se tako i nastaviti.

Predsednik Vučić i ministar Koltovič istakli su značaj bratimljenja gradova iz Srbije sa gradovima u Belorusiji, jer to, naveli su, približava ljude i stvara čvršće veze između dveju zemalja.

Vučić je ujedno zahvalio Belorusiji na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, rečeno je u saopštenju.

Vučić i Lesli o političkim i ekonomskim odnosima Srbije i Kanade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i specijalni izaslanik generalnog guvernera i premijera Kanade Endru Lesli ocenili su da je u toku oživljavanje iskrenog političkog prijateljstva dve države i da dolazi do priliva novih investicija iz Kanade u Srbiju, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Tokom razgovora je istaknuto da bi kanadskim privrednicima trebalo pružiti više informacija o ekonomskoj situaciji u Srbiji i mogućnostima za ulaganje i da će povezivanju i boljem upoznavanju dveju zemalja doprineti i potpisivanje Sporazuma o vazdušnom saobraćaju, koje se očekuje do kraja godine.

Kanadski zvaničnik je čestitao na otvaranju novih poglavlja u pregovorima sa EU i izrazio podršku evrointegracijama Srbije, koje Vlada u Otavi vidi kao garanciju za unapređenje odnosa Kanade i Srbije, ali i za stabilnost i saradnju u regionu Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić je Lesliju preneo čestitke povodom 150 godina od osnivanja Kanade.

"Pozdravite Stoltenberga"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je u razgovoru sa zamenicom generalnog sekretara NATO Rouz Gotemeler da veoma cenimo odluku da taj vojni savez na visokom nivou bude predstavljen na svečanom prijemu povodom inauguracije, saopšteno je iz Predsedništva.

To je još jedan pokazatelj međusobnog uvažavanja i dobre saradnje koja se razvija uprkos vojnoj neutralnosti Srbije“, istakao je predsednik Vučić.

On je zamolio zvaničnicu NATO da prenese pozdrave generalnom sekretaru Alijanse Jensu Stoltenbergu, koji svojim odmerenim izjavama pokazuje razumevanje za poziciju Srbije i njene vitalne interese.

Predsednik Srbije zahvalio je na ulozi KFOR kao garanta bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji.

Zamenica generalnog sekretara NATO Gotemeler podržala je napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u proteklom periodu između Srbije i NATO intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz poštovanje pozicije Srbije o vojnoj neutralnosti.

Gotemeler je ponovila poziv generalnog sekretara Stoltenberga da predsednik Vučić poseti sedište NATO u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: