SAD obećavaju: Nakon poraza ID oduzećemo Kurdima oružje

SAD su saopštile Turskoj da će nakon poraza terorističke Islamske države, oduzeti oružje kurdskim Narodnim zaštitnim jedinicama (YPG).

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

15:25

SAD obećavaju: Nakon poraza ID oduzećemo Kurdima oružje
Foto: GettyImages

Kao se navodi, to će učiniti kako bi smirili zabrinutost Turske zbog naoružavanja Kurda na njihovoj granici.

Izvori Rojtersa u turskom Ministarstvu odbrane rekli su da je državni sekretar SAD Džejms Matis obećao turskom kolegi da će na mesečnom nivou dobijati listu naoružanja koje YPG dobija.

Izvori navode i da postoji detaljna lista sa svim naoružanjem koje je predato Kurdima i da će biti oduzeto nakon poraza Islamske države.

Sa jedne strane, SAD YPG vide kao saveznike, dok ih Turska vidi kao "produženu ruku" zakonom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koja od 80-ih godina vodi pobunu na jugoistoku Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: